Till attack med svärd – på grund av hundkiss

En man i 65-årsåldern gick till attack mot två av sina grannar. Orsaken? Grannarnas valp hade kissat utanför mannens dörr. Nu fälls mannen för grov misshandel och döms till 18 månaders fängelse.

Det var i oktober 2014 som larmet gick. När polisen kom till lägenhetshuset i Malmö fick man veta att en idag 67-årig man skulle ha attackerat sina grannar, en man och en kvinna, med ett svärd.

I samband med att polisen anlände till platsen högg 67-åringen en av grannarna i höften.

Orsaken var att grannparet hade rastat sin hundvalp, varpå valpen kissat utanför 67-åringens dörr. Medan mannen och kvinnan var i färd att torka upp hundkisset hade 67-åringen stormat ut med ett svärd i högsta hugg och enligt uppgift skrikit att han skulle döda paret.

67-åringen skulle också ha tagit strypgrepp på båda grannarna och sparkat på dem.

67-åringen åtalades sedan mot sitt nekande. Enligt honom hade grannen, mannen, kommit in i hans lägenhet och 67-åringen hade därför i nödvärn använt svärdet ”som en kvast för att fösa ut mannen”.

Malmö tingsrätt hörde polis och vittnen och granskade parets skador. Utifrån detta bedömer rätten att förloppet gått till så som grannparet beskrivit det hela.

Eftersom 67-åringen attackerat sin granne bakifrån, som om mannen var på väg bort ifrån platsen, kan det inte ha varit fråga om någon nödvärnssituation, menar tingsrätten.

Angående misshandeln av mannen konstaterar tingsrätten att 67-åringen har använt sig av ett livsfarligt vapen. Hugget har dessutom varit mycket kraftigt och det bedöms vara rena tillfälligheter som gjort att skadorna blivit förhållandevis lindriga. Mot denna bakgrund anser tingsrätten att 67-åringen har visat särskild hänsynslöshet och råhet. Misshandeln bedöms därför som grov.

Sammanfattningsvis döms 67-åringen för grov misshandel och för olaga hot. Den sammanvägda påföljden blev 18 månaders fängelse. Dessutom utdömdes 73.000 kronor i skadestånd till grannparet, för händelserna under den minst sagt dramatiska hundpromenaden.

Vad innebär detta i praktiken?

  • I nödvärnssituationer kan normalt sett otillåtna gärningar bli tillåtna, så länge de inte är uppenbart oförsvarliga. I vissa undantagsfall kan det till och med bli tillåtet att döda i nödvärn.
  • Det krävs dock att det verkligen är en nödvärnssituation. Nödvärnsrätt uppstår om du exempelvis angrips så det hotar ditt liv eller riskerar att skadas allvarligt, men det finns också nödvärnsrätt när någon olovligen tagit sig in i ditt hem. Du har därför i teorin nödvärnsrätt om dina middagsgäster på uppmaning vägrar gå hem. Men, det lär knappast vara försvarligt att ta till dödligt våld i en sådan situation.

 

Foto: TT Bild
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

NI_aoj_mini

Nils Ivars/Sophia Lindstedt

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*