Tidigare friad “liftare” i knarkbil får sju år

Den 59-årige mannen påstår själv att han bara liftade med den bil som visade sig vara full med narkotika. Han friades av tingsrätten eftersom det saknades konkreta bevis mot honom. Hovrätten dömer honom dock till sju års fängelse.

Tullen stoppade sommaren år 2012 en holländsk personbil när den ankom till Helsingborg via färja från Helsingör. Tullarna ansåg att de båda män som färdades i bilen – idag 59 och 24 år gamla – uppträdde nervöst och bilen togs ut för kontroll.

Det visade sig att fordonet hade packats med narkotika i dolda utrymmen under golv och bagagefoder, i dörrar och hjulhus samt i kofångare och bakom lyktor. Sammanlagt handlade det om 19 kilo amfetamin, 3,5 kilo kokain och 48 kilo cannabisharts.

24-åringen erkände och dömdes i tingsrätten till sju års fängelse för grov narkotikasmuggling. 59-åringen, som varit den som kört bilen vid ankomsten till Helsingborg, förnekade dock brott och hävdade att han inte hade någon kännedom om narkotikan.

24-åringen hade under förundersökningen pekat ut 59-åringen som medgärningsman men ändrat sig inför rättegången och uppgett att han agerat ensam. Han har vidare berättat att han tog på sig uppdraget som kurir för att han var i behov av pengar och att han var ensam om att känna till att narkotikan fanns gömd i bilen. Den andra mannen följde bara med i bilen först till Nederländerna och sedan vidare till Sverige. Det var enligt 24-åringen en tillfällighet att den äldre mannen, som han endast hade träffat vid ett tidigare tillfälle, följde med på resan från Slovenien.

Helsingborgs tingsrätt ansåg i och för sig att det var märkligt att 59-åringen – som han själv hade uppgett – skulle ha träffat på 24-åringen av en slump och liftat med honom från Slovenien till Nederländerna och sedan vidare till Sverige utan någon större packning, men det fanns ingen bevisning som direkt pekade ut mannen som skyldig till narkotikasmugglingen.

Tingsrätten underströk även att det faktum att det rörde sig om en synnerligen stor mängd narkotika med ett högt marknadsvärde – på mellan 8 och 13 miljoner kronor – inte ensamt kunde utesluta att 59-åringen de facto hade varit ovetande om smugglingen. Han friades därför helt.

Hovrätten över Skåne och Blekinge river nu upp den friande domen och dömer 59-åringen till sju års fängelse för grov narkotikasmuggling.

Hovrätten framför, utöver de omständigheter som tingsrätten lyft fram, att det framstår som i högsta grad osannolikt att professionella narkotikabrottslingar, som uppenbarligen ligger bakom införseln, skulle anförtro en kurir med ett så stort och värdefullt parti narkotika och så fria händer. Om uppdragsgivaren inte har full kontroll över transporten är risken uppenbar att något kan gå fel.

Hovrätten fortsätter med att betona att det krävs en alternativ förklaring av sådan substans att den är värd att beakta till varför 59-åringen befann sig i bilen. Det innebär inte att mannen måste kunna bevisa sin oskuld utan endast att den alternativa förklaringen måste framstå som möjlig och därför inte kunna lämnas utan avseende, vilket rätten menar på att mannen har misslyckats med.

Hovrätten tror inte på att 59-åringen spontant skulle ha liftat med på resan från Slovenien till Nordeuropa utan pengar och egentlig packning. Mannens berättelse är enligt hovrätten så osannolik att den kan lämnas utan avseende. Hovrätten pekar också på att 59-åringen under förundersökningen pekats ut som medbrottsling av 24-åringen.

Mannen har därför nu dömts till sju års fängelse.

 

Vad innebär detta i praktiken?

  • Som hovrätten poängterar så måste en mannen inte bevisa att han är oskyldig (vilket i regel är omöjligt), utan endast en möjlig alternativ förklaring till vad som har hänt. Att han misslyckats med det är anledningen till att han fällts för brottet.

 

Foto: Stefan Wahlberg

Isak Bellman/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se vårt webbinarium på mina sidor. På mina sidor får du tillgång till vårt medlemsskap Juridik Fri där du helt kostnadsfritt hittar:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Utvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Logga in

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se vårt webbinarium på mina sidor. På mina sidor får du tillgång till vårt medlemsskap Juridik Fri där du helt kostnadsfritt hittar:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Utvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*