Tidigare fängelsedömd frias – “rimlig” förklaring till fingeravtryck på kokainpåse

En 31-årig man som dömdes i tingsrätten till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott frias nu i hovrätten. Mannens fingeravtryck har visserligen hittats på en av de påsar med kokain som polis funnit vid en husrannsakan, men till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att han har en “rimlig” förklaring till detta.

I februari 2017 genomförde polisen en husrannsakan i Spånga. I ett förråd fann polisen kokain samt en pistol. Förrådet disponerades av föräldrarna till en idag 31-årig man. 31-årigen och en vän till honom åtalades senare i Solna tingsrätt för bland annat narkotikabrott med anledning av fyndet.

31-åringen och hans föräldrar har båda skyllt på vännen, som vid det aktuella tillfället ska ha bott i 31-åringens lägenhet – som låg på samma våningsplan som förrådet. Vännen har dessutom själv tagit på sig skulden för att ha placerat narkotikan i förrådet.

Tingsrätten anser dock inte att vännens erkännande får något stöd av den övriga utredningen. 31-åringens fingeravtryck har dessutom påträffats på en av kokainpåsarna och i en chatt-konversation har han uttryckt oro över att polisen vid husrannsakan skulle hitta för honom ”belastande saker”. Tingsrätten ansåg därför inte att 31-åringens invändningar var trovärdiga.

Domstolen ansåg att mängden kokain och dess höga renhetsgrad det var försvårande och dömde 31-åringen därför till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott. Vännen friades dock helt i detta avseende. Han stod även åtalad för vapenbrott med anledning av den pistol man funnit i förrådet. Trots att vännen uppgett att han placerat pistolen i förrådet friades han av tingsrätten eftersom det inte ansågs styrkt att han hade befattat sig med själva vapnet. Vännen fälldes dock för viss annan brottslighet.

31-åringen överklagade till Svea hovrätt som nu gör en annan bedömning än tingsrätten. Enligt hovrätten så har 31-åringen lämnat en rimlig förklaring till varför hans fingeravtryck fanns på en av kokainpåsarna – nämligen att den sortens påsar säljs i hans butik och att han tagit med sig sådana påsar hem till sin lägenhet, som vännen ska ha varit bosatt i. Enligt hovrätten är det dessutom visat att flera personer haft tillgång till förrådet och hade kunnat placera ut narkotikan där. 31-åringen frias därför.

 

 

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Foto: Polisen / Handout / kod 10500

Sophia Lindstedt

 

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*