Terroriståklagare vill inte se lag mot terrorresor

Dagens lag räcker – det är bevisningen som är problemet. Det säger chefen för Riksenheten för säkerhetsmål, “terroriståklagaren” Agneta Hilding Qvarnström i en intervju med Aktuellt i SVT.

Den senaste tiden har röster hörts för en ny lag som ska motverka att svenskar reser utomlands och ansluter sig till terrorgrupper.

Men chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström bedömer att det redan idag är ett brott mot terroristlagstiftningen att ansluta sig till terrororganisationer.

– Vi har ju fortfarande möjligheter att lagföra människor som har för avsikt att resa till oroshärdar och begå terroristbrott om vi bara kan bevisa det. Bekymret är i regel att hitta bevisning och det löser vi inte med ny lagstiftning, säger Hilding Qvarnström.

Enligt SVT-reportaget pågår redan idag ett antal förundersökningar mot personer som stridit i andra länder. Problemet är att det är svårt att få fram information om vad som har hänt på den aktuella platsen och därmed få fram tillräcklig bevisning.

Enligt Agneta Hilding Qvarnström kan en ny lag göra människor mindre benägna att tipsa Säkerhetspolisen om misstänkta terrorbrott.

– Vi får ju mycket tips och påringningar från oroliga anhöriga som önskar att Säpo ska kontakta dem och försöka få dem på andra tankar. Man kan väl tänka sig att de här tipsen från oroliga anhöriga skulle minska om det blir kriminellt att resa. Man vill inte hänga ut sin son, eller vem det nu kan vara, som kriminell.

Vad innebär detta i praktiken?

  • I synnerhet inom straffrätt krävs väldigt stark bevisning för att domstolen ska meddela fällande dom. Detta eftersom det anses bättre att skyldiga ibland går fria än att oskyldiga döms. På så vis kan det ibland vara bevisningen som inte räcker till och inget egentligt “fel” på lagen.

agneta_hilding

Foto: Jessica Gow/TT

Nils Ivars/Jaqueline Balcer Bednarska

nils.ivars@alltomjuridik.se

Nils.

 

 

 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*