Statoil medger diskriminering

DO har ingått förlikning i tre ärenden som rör romer som nekats hyra bil på olika Statoilstationer. Statoil medger att det har varit fråga om diskriminering och betalar nu sammanlagt 80 000 kronor i ersättning.

Diskrimineringen av romer på bensinstationer blev uppmärksammad hösten år 2012 av Sveriges Radios Ekoredaktion.

Händelserna handlar om romer som ville hyra bil på olika bensinstationer runt om i landet men som fick till svar att det inte fanns några bilar tillgängliga. När Sveriges Radios reportrar sedan själva gjorde samma förfrågan fanns det dock lediga bilar.

DO utredde flera av händelserna och beslutade att gå till domstol i tre ärenden.

– Många gånger är det bevissvårigheter som gör att vi inte kan driva ett ärende i domstol, men i det här fallet har man använt sig av diskrimineringstester och spelat in vad som sades vilket gjorde att bevisläget var bra, säger diskrimineringsombudsman Agneta Broberg i ett pressmeddelande.

Nu har parterna enats om att förlikas och Statoil betalar nu sammanlagt 80 000 kronor i ersättning – 30 000 kronor vardera till två av anmälarna och 20 000 kronor till den tredje. Statoil har dessutom vidtagit åtgärder för att förhindra att liknande händelser inträffar igen.

– Det är positivt att Statoil tar det inträffade på stort allvar och hanterar frågan på ett seriöst sätt. Samtidigt är det oerhört tråkigt att det ska krävas diskrimineringstester för att diskriminering av det här slaget ska erkännas och åtgärdas, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet, i ett pressmeddelande.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Det är som näringsidkare tillåtet att neka till att ingå avtal, förutsatt att anledningen till nekningen inte har sin grund i någon av de sex diskrimeringsgrunderna. Dessa är kön, könsöverskridande identitet, ålder, religion, etnicitet och sexuell läggning. Om du upplever att du har diskriminerats kan du kontakta diskrimineringsombudsmannen, DO, för hjälp >>>

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*