Språkexpert i asylärenden kan ha förfalskade meriter

En språkanalytiker som Migrationsverket använder när myndigheten ska fatta beslut om asylsökandes öde anklagas av Uppdrag Granskning för att ha ljugit om sina meriter. Det rapporterar SVT. 

Många asylsökande som kommer till Sverige saknar dokument som kan styrka var de kommer ifrån. De flyktingar som inte kan göra sin identitet eller hemvist sannolik erbjuds enligt SVT en språk- och kunskapsanalys av Migrationsverket.

Testet görs per telefon och resultatet används senare som underlag när Migrationsverket fattar beslut.

Uppdrag Granskning har gått igenom ett flertal ärenden där företaget Sprakabs analyser legat till grund för besluten och hittat allvarliga brister, uppger SVT.

UG:s granskning har även visat att en av Sprakabs anställda – som hålls fram av företaget som deras främsta analytiker på somaliska språket – ska ha förfalskat sin meritlista. Han ska helt enkelt inte ha läst de kurser han uppgett, skriver SVT. Detta ska enligt UG ha resulterat i att asylsökanden blivit felaktigt analyserade och därigenom fått besked om att de ska avvisas till ett annat land än det som de kommer ifrån.

Migrationsverket framhåller att analyserna bara är en del av underlaget till deras beslut, men meddelar att man nu ska gå vidare med UG:s uppgifter.

– Om man medvetet lämnat falska uppgifter till Sprakab och sedermera till oss och inte har den kompetensen så är det klart att det blir ju en fara för rättssäkerheten. Det här måste vi utreda vidare. Det är självklart att det är en allvarlig brist, säger myndighetens rättschef Fredrik Beijer till SVT.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Som myndighetens representant poängterar kan detta vara en fara för rättssäkerheten. Allt om Juridik kommer därför självklart att bevaka de fortsatta turerna i ärendet.

 

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Foto: Anders Wiklund (TT)/Tomislav Stjepic

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*