Sökte på sig själv – fälls för dataintrång

En 57-årig polis i Karlstad som gjort så kallade multifrågasökningar på sig själv och sin fru i polisens datasystem för att kolla giltighetstiden på deras pass döms nu till 3 000 kronor i böter för dataintrång.  

En 57-årig polis i Karlstad åtalades för dataintrång efter att ha gjort så kallade multifrågasökningar på sig själv och sin fru i polisens datasystem. Multifrågan görs med personuppgifter och innefattar bland annat sökningar i spanings-, signalements-, misstanke- och brottsregistret.

Polismannen uppgav att hans fru ringde upp honom när han var på jobbet och att hon var på väg att boka en sista minuten-resa. Hon var dock osäker på om makarnas pass fortfarande var giltiga.

Polismannen gjorde en sökning och gick direkt till det offentliga passregistret där han kunde konstatera att hans eget pass var giltigt men att hans frus hade gått ut. Att man inte får söka på eget personnummer kände han till, men det var inget han reflekterade över vid sökningen, uppgav polismannen.

57-åringen döms nu i tingsrätten till 3 000 kronor i böter för dataintrång.

Domstolen konstaterar att sökningen har berett polismannen tillgång till uppgifter som är avsedda för automatiserad behandling – oavsett om han bara gjort slagningen för att direkt gå vidare till passregistret och alltså inte läst något i de andra registren.

57-åringen har också varit medveten om att en sökning på eget personnummer inte är tillåtet och slagningen har skett olovligen. Han har därför gjort sig skyldig till uppsåtligt dataintrång.

När det gäller hustruns personnummer kan det dock sägas röra sig om en fråga från allmänheten. Det har varit nödvändigt att genomföra en multifråga för att komma åt den efterfrågade informationen i passregistret.

Åtalet ogillas därför i denna del och polismannen döms alltså endast för slagningen på sig själv.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Det är viktigt att ha i åtanke att domen hade blivit detsamma oavsett vem polismannen var inne och sökte på i registret (förutsatt att sökningen inte bygger på en fråga från allmänheten). Reglerna om dataintrång finns för att skydda personer då allt fler uppgifter finns tillgängliga på internet, och det kan uppkomma stor skada om de hamnar i orätta händer.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*