Justitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot Socialnämnden i Sollentuna kommun för utformningen av ett hyreskontrakt.
I en anmälan till JO framförde två personer klagomål mot Åkerbo korttidsboende i Sollentuna kommun. I sin anmälan skrev de att personalen på korttidsboendet har som rutin att genomsöka de boendes rum. Detta ska enligt anmälarna ha skett trots att det före augusti år 2012 inte stod angett i de boendes andrahandskontrakt.
I det nya hyreskontraktet står det att personalen har rätt att gå in på de boendes rum men inte att de får genomsöka dessa, enligt anmälarna.
JO begärde att Socialnämnden i Sollentuna kommun skulle yttra sig över vad som anförts i anmälan om personalens rutiner för att genomsöka de boendes rum.
Nämnden har i sitt remissvar anfört att den enskilde genom en klausul i hyreskontraktet, som upprättas mellan socialförvaltningen och den enskilde, lämnar ett samtycke som ger personalen vid boendet rätt att undersöka den enskildes bostadsrum. Bland annat om personalen misstänker att han eller hon förvarar droger och/eller vapen där.
JO, som på flera punkter ifrågasätter utformningen av kontraktet, konstaterar att nämnden inte tycks ha uppmärksammat vare sig regeringsformens bestämmelser om skydd mot husrannsakan, hyreslagens bestämmelser eller bestämmelserna om sekretess mellan myndigheter.
”Jag förutsätter att nämnden, med beaktande av mina uttalanden, ser över kontraktet och anpassar det till gällande bestämmelser”, skriver JO i sitt beslut.
Förutom att rikta kritik mot nämnden skickar JO även över en kopia av beslutet till Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg för kännedom.
Vad innebär detta i praktiken?
- Mer information om hur en JO-anmälan går till och vad kritik från JO innebär finns på myndighetens hemsida >>>
Foto: TT
Vanja Eriksson