SMS-ursäkt inte tillräckligt för fällande dom

Hovrätten river upp den fällande domen mot en 21-årig man som tidigare dömts till fängelse för att ha våldtagit en kvinna i Malmö i slutet av år 2013. Två av rättens ledamöter är skiljaktiga och vill döma 21-åringen för våldtäkt.

En idag 21-årig man fälldes i tingsrätten mot sitt nekande för att ha våldtagit en kvinna som övernattat i hans lägenhet i Malmö i slutet av år 2013.

21-åringen uppgav att kvinnan och en vän till henne hade kommit hem till honom efter en fest för att sova över där. Kvinnan, som var påverkade av både alkohol och narkotika, skulle ha gjort närmanden mot 21-åringen när de låg i samma säng, men något samlag skulle inte ha förekommit.

Kvinnan uppgav att alla tre hade tagit narkotika i lägenheten. Det var också 21-åringen som stått för närmandena, i ett skede när kvinnan själv kände sig mycket påverkad och hade börjat ”domna bort” och hennes kamrat somnat på soffan. Kvinnan hade sagt nej flera gånger och även försökt flytta bort 21-åringens händer men känt sig kraftlös och bortdomnad. Senare vaknade hon av att han hade påbörjat ett samlag med henne.

Tingsrätten ansåg att kvinnans berättelse var trovärdig och att den vann stöd både av hennes agerande och mående efter händelsen och av en SMS-konversation mellan parterna, där 21-åringen efter den aktuella natten bland annat bett om ursäkt.

Domstolen konstaterade också att 21-åringen hade utnyttjat kvinnans utsatta situation och därigenom gjort sig skyldig till våldtäkt. Påföljden bestämdes, med så kallad ungdomsrabatt, till fängelse i ett år och åtta månader. 21-åringen skulle även betala 115 000 kronor i skadestånd med anledning av övergreppet.

Hovrätten river nu upp den fällande domen och friar 21-åringen helt.

Domstolen konstaterar att någon sorts sexuell samvaro mellan parterna måste ha förekommit och att kvinnan reagerat som om hon upplevt något mycket obehagligt. Polisanmälan gjordes samtidigt först två månader senare och någon bevisning har inte kunnat säkras. Kvinnans berättelse beskrivs också som fragmentarisk och det finns enligt hovrätten en ”beaktansvärd risk för att hennes verklighetsuppfattning varit förändrad” på grund av hennes alkohol- och narkotikapåverkan.

21-åringen anses visserligen inte trovärdig i de uppgifter han lämnat, men det är enligt hovrätten inte styrkt att han verkligen haft uppsåt att utnyttja kvinnans situation.

Att hon självmant lagt sig bredvid 21-åringen i sängen skulle även ”kunna grunda ett antagande om att hon inte varit ointresserad av intim kontakt” med 21-åringen, anser hovrätten. Åtalet och skadeståndstalan ogillas nu därför.

Två hovrättsråd är skiljaktiga och vill fastställa våldtäktsdomen mot 21-åringen.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Ett ogillat åtal innebär att det inte finns tillräcklig bevisning för att styrka åtalet eller att den handling som åtalet gäller inte är brottslig. Om du har utsatts för ett liknande övergrepp är första steget att göra en polisanmälan, då får du sedan råd och information om hur processen mot en eventuell rättegång kommer att gå till.

 

Foto: TT

Isak Bellman/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*