13 juni, 2016

Skrev våldsbejakande kommentarer på facebook – döms för hets mot folkgrupp

En 67-åring från Malmö hade under februari 2015 deltagit i en chattdiskussion i en facebook-grupp. Diskussionen kretsade kring människor med ursprung i Afrika och i Somalia i synnerhet. Malmö tingsrätt har bedömt 67-åringens kommentarer vara så pass kränkande och nedlåtande att de dömt henne till brottet hets mot folkgrupp.

67-åringen var medlem i en facebook-grupp vars syfte, enligt 67-åringen själv, var att låta människor skriva vad de tycker om vad som helst. Gruppen hade vid tidpunkten för händelsen 270 medlemmar och vem som helst kunde bli medlem genom ett knapptryck. Det som diskuterades var också öppet för alla medlemmar att se.

När några medlemmar i gruppen diskuterade om människor med afrikanskt ursprung valde 67-åringen att delta i diskussionen. Hon påstod att folk från Somalia inte var människor, utan ”satans ormyngel” och ”råttor” samt att det inte fanns något annat alternativ än att ”bränna dem”. En av medlemmarna i gruppen reagerade och valde själv att göra en polisanmälan.

Enligt den person som anmält 67-åringen hade den aktuella facebook-gruppen överlag haft en rasistisk, homofob och högerextrem inriktning i diskussionerna. Hon upplever att hon själv är ganska hårdhudad men att hon reagerade starkt på den hotfulla och våldsamma kommentaren och ansåg att den gick över gränsen.

67-åringen var själv ångerfull framför rätten. Hon medgav att hon skrivit kommentarerna och att det varit omdömeslöst och dumt. Hon påstod också att hon inte menat att alla somalier ska brännas, utan endast de som gör illa djur. Det senare påståendet avfärdade domstolen däremot som en efterhandskonstruktion då det hon skrivit inte haft någon som helst koppling till djurplågeri.

Domstolen konstaterade även att 67-åringens uttalande nått ett flertal personer då gruppens alla 270 medlemmar kunnat se kommentaren. Uttalandet ansåg man vara tydligt riktat mot personer med sitt ursprung i Somalia samt att det framstått som mycket grovt och våldsbejakande på grund av den kränkande och nedlåtande naturen. Kraven för hets mot folkgrupp var därför uppfyllda.

Tingsrätten bedömde att straffvärdet för brottet låg på ett kortare fängelsestraff. Eftersom att det saknades anledning att tro att 67-åringen skulle begå fortsatt brottslighet valde man istället att bestämma påföljden till villkorlig dom förenat med dagsböter.

Vad innebär detta i praktiken?

  • För att brottet hets mot folkgrupp ska begås krävs det att ett yttrande sprider hot eller missaktning mot en folkgrupp.
  • Med kravet på spridning menas att yttrandet måste tas del av fler än ett fåtal personer. Uttalanden som görs i helt privata sammanhang omfattas inte, däremot kan andra brott som t.ex. förolämpning bli aktuellt.
  • Hets mot folkgrupp är ett brott som kan hamna i konflikt med yttrandefriheten. Man har alltid rätt att föra sakliga diskussioner rörande olika folkgrupper utan att begå brott. Uttalanden som enbart sprider hot och missaktning skyddas däremot inte av yttrandefriheten.

Foto: David Magnusson/TT

 

Pinak stor 3.2

Pinak Chakraborty

pinak.chakraborty@alltomjuridik.se