20 augusti, 2015

Förtal att skriva illa om expojkvännen på bloggen

Den 28-åriga kvinnan hängde ut sin före detta pojkvän med namn, bild och adress på sin blogg och anklagade honom för bland annat misshandel. Hon säger att hon ville att han skulle ”få lida lika mycket som hon”. Tingsrätten anser att publiceringarna är oförsvarliga och dömde henne för grovt förtal.

Kvinnan åtalades vid Eskilstuna tingsrätt för grovt förtal av sin ex-pojkvän. Kvinnan hade flera gånger skrivit på sin blogg att han under två års tid skulle ha misshandlat henne, deras gemensamma son och sin hund. Kvinnan hade också skrivit att han hade förföljt henne under sex års tid. Hon hade polisanmält ex-pojkvännen tidigare men detta hade aldrig lett till åtal.

Mannens namn och bild publicerades i inläggen och bloggen hade enligt kvinnan själv mellan 10 000 och 20 000 läsare.

Hotad via Facebook
Ex-pojkvännen uppgav att han efter publiceringarna hade blivit hotad genom Facebook, telefon och dessutom personligen av ett antal människor. På grund av hoten hade han varit tvungen att byta telefonnummer och att byta bil så att han inte skulle bli igenkänd.

Kvinnan berättade att relationen till sin före detta pojkvän upphörde år 2006 och att de inte hade haft någon kontakt efter det. Först tre år senare skrev gjorde hon inläggen på sin blogg.

Hon medgav utan omsvep att hon hade publicerat uppgifterna men hävdade att brottet inte skulle bedömas som grovt förtal utan som brott av ”normalgraden” och att hon därför inte kunde dömas eftersom brottet i så fall var preskriberat.

Kvinnans motiv till publiceringarna redovisas i tingsrättens dom:

”Hon ville att han skulle få lida lika mycket som hon hade gjort… Folk tipsade henne om att hon borde lägga ut fler uppgifter – så att allmänheten fick se vem han var. Det blev som ett grupptryck… Bilderna var till för att allmänheten skulle varnas. Hon ville att allmänheten skulle se upp – att andra kvinnor inte skulle dejta X (ex-pojkvännen) så att de slapp utstå det som hon utstått. ”

Hon uppgav också att hon hade mått mycket dåligt under perioden.

Grovt förtal
Tingsrätten konstaterar att uppgifterna som kvinnan har lagt ut på bloggen kunde förväntas utsätta ex-pojkvännen för andras missaktning. Eftersom hennes ”uthängning” av ex-pojkvännen inte kan anses försvarlig har hon enligt tingsrätten gjort sig skyldig till förtal.

Uppgifterna har fått stor spridning på ett sätt som har varit ägnat att orsaka ”allvarlig skada”, skriver tingsrätten. Dessutom har bilder på mannen och hans adressuppgifter lagts ut. Sammantaget gör detta att brotten bedöms som grova.

Kvinnan döms samtidigt för förtal av en tidigare vän. Hon har på grund av svartsjuka mot vännen skrivit på bloggen att vännen har suttit på en anstalt för psykiskt sjuka för att hon hade velat mörda en ex-partner.

Kvinnan döms till villkorlig dom och 30 dagsböter samt 15 000 kronor i skadestånd till mannen och 1 500 kronor till den andra kvinnan.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Förtal innebär att du lämnar en uppgift som utpekar någon som brottslig, klandervärd i sitt levnadssätt eller som är ägnad att utsätta någon för missaktning. Vanligtvis så innebär det att personliga åsikter – till exempel att man skriver att man hatar någon – inte är förtal.
  • Är ägnad innebär att uppgiften faktiskt inte behöver ha utsatt någon för missaktning. Det räcker med att det var menat att göra så.

 

Foto: TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova
ES_130x87

Ellen Sjöberg/Hanna Hamrén

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se