Skickade nakenbilder till kollega — avskedades

När en konsult tog bilder på sin rumpa och pung i en kvinnlig kollegas jobbkamera avskedades konsulten. Konsulten vill att hans anställning ska fortsätta medan tvisten om hans anställning pågår. Tingsrätten anser inte att konsulten ska vara kvar i anställningen under den tiden.

En 55-årig konsult avskedades på grund av sexuella trakasserier och fick lämna sin anställning direkt. Anledningen var att konsulten tagit bilder på sig själv i sängen med en kollegas jobbkamera och fotograferat delar av sin rumpa och pung. Fotografierna togs på en efterfest med kollegor där alla var berusade, menar konsulten. Han har inga minnen av att han fotat sig själv, och visste inte att bilderna fanns där när han lämnade över kameran till kollegan.

Bolaget anser att konsulten betett sig olämpligt mot den 30 år yngre kvinnliga kollegan flera gånger. Bland annat ska han tidigare ha skickat bilder hemifrån och ovälkomna meddelanden. Han har varit väl medveten om att kameran skulle överlämnas till kollegan då han uppmanat kollegan att titta på bilderna i kameran, menar Bolaget. Konsulten har också vid ett annat tillfälle betett sig sexistiskt och uttryckt sig nedsättande mot kollegan under en padelträning.

Enligt lagen om anställningsskydd får en arbetsgivare avskeda en arbetstagare om arbetstagaren grovt har åsidosatt sina skyldigheter mot arbetsgivaren. Avskedandet kan dock förklaras ogiltigt om arbetstagaren begär det i domstol. I dessa fall kan domstolen besluta att anställningen, trots avskedandet, ska fortsätta till dess att tvisten om anställningens upphörande är avgjord.

Tingsrätten bedömer att övervägande skäl talar för att det åtminstone finns saklig grund för uppsägning i detta fall. Det finns alltså inte stöd för att anställningen ska fortsätta. Konsulten får därmed inte ha kvar sitt jobb även om tvisten om anställningens upphörande inte är avgjord än.

_________________________________

Författare: Stephanie Ohlsson, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Foto: Mark Lennihan / AP Photo

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*