13 april, 2014

Skatteverket ändrar sig om skattetillägg

En 50-årig man i Göteborg som påförts skattetillägg friades på alla åtalspunkter i härvan runt Värmlands Finans då en fällande dom skulle innebära dubbelbestraffning. Men Skatteverket har nu ändrat sig.

Beslutet om skattetillägg har nu upphävts och åtalet mot mannen tas upp på nytt, rapporterar Nya Wermlands-Tidningen.

Det var i maj år 2012 som polis slog till på 25 olika platser runt om i Karlstad mot Värmlands Finans.

Totalt åtta personer, anställda och människor med anknytning till Värmlands Finans, häktades och åtalades för bland annat grova bedrägerier och ekonomisk brottslighet. Tingsrätten dömde senare sju av de åtta åtalade till varierade påföljder.

Den 50-åringa mannen som stod åtalad för grovt bedrägeri, grovt skattebrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott, brott mot lagen om näringsförbud och brott mot aktiebolagslagen friades dock helt. Anledningen till att mannen friades var att han redan hade påförts skattetillägg och att en fällande dom skulle innebära dubbelbestraffning, skriver tidningen.

Skatteverket konstaterar nu att åtalet mot mannen väcktes innan beslutet om skattetillägg togs. Med anledning av det har Skatteverket nu ändrat sig och upphävt skattetillägget, uppger tidningen.

Åtalet mot 50-åringen tas nu upp på nytt och enligt ett hovrättsbeslut ska åtalet behandlas av Värmlands tingsrätt, skriver tidningen.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Att dömas för både skattebrott och få skattetillägg är ett brott mot Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter, EKMR, och principen om Ne bis in idem. Skulle detta ändå hända dig kan du ha rätt till skadestånd från svenska staten.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se