Ska Expressenjournalisterna dömas för vapenbrott?

Högsta domstolen ska pröva åtalet mot tre journalister vid Expressen som åtalats för vapenbrott. Juridikdebattören Mårten Schultz anser att det finns starka argument för en fällande dom.

Tidningen Expressen gjorde hösten 2010 ett reportage om hur lätt det var att köpa illegala vapen. När chefredaktören Thomas Mattson tillsammans med en nyhetschef senare tog de inköpta vapnen till polisen ledde detta till att de åtalades för anstiftan till vapenbrott. En annan reporter åtalades också för vapenbrott.

Alla tre dömdes i både tingsrätten och hovrätten.

Fallet har vållat stora debatter. Å ena sidan menar vissa att journalisterna, som ett led i sin yttrandefrihet och journalistik, visat på brister inom det svenska samhället och därför inte ska ses som brottslingar. Å andra sidan menar vissa att Expressenjournalisterna faktiskt begått vapenbrott och därför ska dömas till brott.

Mårten Schultz, debattör och professor i civilrätt vid Stockholms universitet, kommenterar nu fallet i Svenska Dagbladet. Schultz skriver att han tycker det var något förvånande att HD valde att ta upp fallet. Men han hoppas på en fällande dom.

Schultz beskriver att en frikännande dom i HD skulle betyda att andra regler skulle gälla för journalister än för andra. Han menar att en sådan dom skulle vara ”principiellt svårsmält och potentiellt farlig”.

Journalister har redan ett grundlagsskyddad genom yttrandefrihetsgrundlagen, YGL, och tryckfrihetsförordningen, TF. Schultz anser att journalister inte bör ges vidare immunitet mot straffrättsligt ansvar utöver det skyddet de redan har. Han anser därför att även HD bör fälla journalisterna.

Schultz påpekar att även extremistiska rörelser kan driva tidningar. En friande HD-dom i Expressenmålet skulle på så vis medföra att även en extremistisk grupp hädanefter skulle kunna begå vapenbrott i skydd av att göra det under en journalistisk täckmantel.

 

Vad innebär detta i praktiken?

  • För att värna yttrandefriheten och en fri opinionsbildning har journalister vissa grundlagsskyddade rättigheter i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.
  • En dom från HD blir i regel ett prejudikat och därmed en vägledning för hur andra domstolar ska döma i liknande mål.

 

Foto: Malin Hoelstad / SVD / TT

Ebba Wigerström/Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se

Nils

 

 

 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*