När en 16-årig flicka blev sexuellt ofredad av en 61-årig man i en butik på Södermalm i Stockholm tog hon snabbt upp jakten på gärningsmannen. Efter en kort jakt kunde flickan gripa mannen i avvaktan på polis. Nu döms han av Svea hovrätt för sexuellt ofredande.
En 16-årig flicka befann sig i en butik på Södermalm i Stockholm när hon märkte att hon iakttogs av en äldre man. Enligt flickan så hade mannen under en längre stund kollat på henne men undvikit ögonkontakt när hon kollat åt hans håll.
När mannen sedan passerade bakom henne gled hans hand ned över hennes rumpa och mot hennes kön utanpå hennes tights. Efter att flickan frågat mannen vad han höll på med uppstod en kortare ordväxling innan mannen sprang ut från butiken, iväg från flickan.
Flickan valde dock att springa efter mannen och kom ikapp honom efter en jakt på ett hundratal meter. När flickan kom ikapp mannen använde hon den lagstadgande rätten för var och en att göra ett så kallat envarsgripande av brottslingar som tas på bar gärning.
I rättegångsbalken stadgas rätten att göra envarsgripanden. Där framgår att den som påträffas på bar gärning eller flyende fot får gripas av var och en om fängelse kan följa på brottet som gärningsmannen begått.
Fallet togs upp av Stockholms tingsrätt. Där nekade mannen till att ha begått något brott och hävdade att han endast råkat komma åt flickans bakdel av misstag. Tingsrätten konstaterar dock att mannen i tidiga förhör erkänt att han med mening tagit flickan på rumpan samtidigt som han förklarat sitt handlande med att “det var bara något som knäppte till så att jag var tvungen att göra det”. Dessutom bedömde tingsrätten flickans uppgifter som mycket trovärdiga.
Tingsrätten beslutade att döma mannen för sexuellt ofredande till villkorlig dom samt 60 dagsböter om vardera 60 kronor. Utöver detta ålades han även att betala 5000 kronor i kränkningsersättning till flickan.
Mannen överklagade till Svea hovrätt som nu fastställer tingsrättens dom.
Vad innebär detta i praktiken?
- Enligt rättegångsbalken har var och en rätt att göra ett så kallat envarsgripande – oavsett polisiär bakgrund – om man påträffar någon på bar gärning eller flyende fot som begått ett brott som kan leda till fängelsestraff.
- Det är därför viktigt att känna till om ett brott kan leda till fängelse innan man envarsgriper någon. Fängelse kan exempelvis följa på en misshandel eller ett sexuellt ofredande.
- Dessutom kräver lagen att den gripne skyndsamt överlämnas till närmaste polisman. Om man inte överlämnar någon man gripit skyndsamt riskerar man själv att göra sig skyldig till brott.
Foto: Erik Mårtensson/TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova
Simon Mellin
simon.mellin@alltomjuridik.se