Vi uppdaterar vår site för att ge er en bättre kundupplevelse. Vid eventuella fel, kontakta gärna vår support på info@alltomjuridik.se så hjälper vi dig så fort vi kan.

Sexuella trakasserier vid anställningsintervju

DO har ingått förlikning i två fall av sexuella trakasserier i samband med rekrytering till ett restaurangföretag i Stockholm. Företaget medger att trakasserierna förekommit i båda fallen och betalar 125 000 kronor i skadestånd till kvinnorna.

I april år 2013 beslutade Diskrimineringsombudsmannen, DO, att stämma ett företag inom restaurangbranschen för sexuella trakasserier och trakasserier som har samband med kön.

Bakgrunden var att en kvinna som sökt arbete på företaget vid två möten med den rekryterande chefen hade fått höra nedlåtande kommentarer om kvinnor och anspelningar på sexuella situationer. Bland annat ska chefen ha insinuerat att de båda skulle ha sex.

När beslutet att stämma företaget blev känt hörde flera kvinnor av sig till DO med berättelser om liknande upplevelser. En del av dem rörde händelser långt tillbaka i tiden. Baserat på de nya uppgifter som framkommit valde dock DO att gå vidare med ytterligare ett ärende. Även i det här fallet handlade det om trakasserier av främst sexuell natur i samband med en rekryteringssituation.

Företaget medger nu att trakasserierna ägt rum och därför har en förlikning kunnat träffas mellan parterna. Överenskommelsen innebär att bolaget betalar yrkat belopp till de båda kvinnor som utsatts för trakasserier – som därmed får 125 000 kronor var.

– Sexuella trakasserier är ett allvarligt problem, inte minst när det handlar om unga kvinnor som ofta är i en väldigt utsatt position när de ska ut på arbetsmarknaden, säger Agneta Broberg, diskrimineringsombudsman.

– Jag hoppas att det sänder en signal till andra arbetsgivare och drabbade att aldrig acceptera sexuella trakasserier.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Majoriteten av alla som diskriminerar är själva inte medvetna om att de gör det, eller hur de borde agera. Som arbetsgivare kan du läsa mer om dina skyldigheter på Diskrimineringsombudsmannens hemsida >>>

 

Foto: Anders Wiklund / TT

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2023 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli medlem gratis

Registrera dig och få tillgång till gratis kurser och avtalsmallar.
Samtycke*