2 mars, 2015

SAS hotar avskeda kabinpersonal

Under helgen har kabinpersonal från SAS i Danmark strejkat. Detta har medfört inställda flygningar, främst från Köpenhamn. Nu kräver SAS att de anställda infinner sig idag, måndag, klockan 12 – annars avskedas de, skriver SVT.

Frågan har redan nått den danska Arbetsdomstolen. Domstolen uppmanade de strejkande att återgå till arbetet – detta eftersom strejken är olovlig.

Kabinpersonalen har dock vägrat och SAS tar nu i med hårdhandskarna. Mail har gått ut till alla anställda Måndag klockan 12 förväntas alla anställda meddela att de är tillbaka i tjänst:

– Gör de inte det, tolkar vi som att de avslutar sin tjänst, säger Malin Selander, presschef på SAS.

Grunden för strejken är att SAS ska överföra 147 anställda till sitt dotterbolag, Cimber. Personalen menar att överflyttningen kommer innebära sämre villkor.

Varför är då strejken olovlig? Jo, de anställda strejkar på eget bevåg utan att facket har påkallat stridsåtgärder. Facket har nämligen fredsplikt eftersom man har ett gällande kollektivavtal. De kabinanställdas fackförbund säger sig förstå de anställda men kan inte stödja en strejk som saknar tillstånd.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Huvudregeln är att om ett kollektivavtal finns är facket (och därigenom de anställda) bundna till fredsplikt. Blockader, strejker och andra stridsåtgärder är därför i ett sådant läge olovliga och en strejk klassas som arbetsvägran, vilket är grund för direkt avskedande.

 

Nils.

Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se