Sänkt hyra för Stockholmsetta – hade för låg standard

Ett par som hyr en lägenhet i Bandhagen ansökte om ändrade hyresvillkor eftersom de ansåg att hyran var för hög för boendets standard. Paret ville att hyran skulle sänkas från 6 015 kronor till 5 200 kronor i månaden. Svea Hovrätt instämmer nu i hyresnämndens bedömning och sänker parets hyra.

Den aktuella lägenheten är byggd år 2009 och har sen dess haft en oförändrad hyra. Det rör sig om en etta på 42 kvadrat med sovalkov och balkong i norrläge. Lägenheten ligger på bottenvåningen och det är cirka 850 meter till närmaste centrum och tunnelbana.

Det som hyresnämnden har att ta ställning till är om paret betalar en så kallad ”skälig hyra”. Hyran är inte skälig om den är påtagligt högre än likvärdiga lägenheter. För att avgöra om en lägenhet är likvärdig tittar man på bruksvärdet. Med bruksvärde menas vad en lägenhet med hänsyn till skick och förmåner skulle kunna vara värd ur en hyresgästs synpunkt. Vid bedömningen av skälig hyra utförs en slags besiktning av lägenheten och området.

Både hyresgästerna och hyresvärden menade att det var deras inställning om lägenhetens bruksvärde som var korrekt.

Hyresnämndens bedömning

Båda parterna har lagt fram jämförelsematerial i form av andra lägenheter. Nämnden har baserat sin bedömning på besiktningen, jämförelsematerialet, lägenhetens allmänna läge och övrig kunskap som nämnden har om hyror i Stockholm för liknande lägenheter.

Nämnden ansåg att de materialval som gjorts till lägenheten är av enklaste slag och att ”lägenhetens snickerier knappast är utförda med finish”. Utrustningen i badrummet är också enkel.

Det som är positivt med lägenheten är balkongen men värdet minskar eftersom den ligger i norrläge och på bottenplan. En annan fördel är tvätt- och torktumlare samt att det ingår bredband i hyran.

Efter en samlad bedömning så kom nämnden fram till att lägenheten har en lägre standard än vad man kan räkna med i ett hus från 2009. Nämnden beslutade därför att sänka parets hyra till 5 700 kronor per månad.

Hyresvärden överklagade till Svea Hovrätt som instämmer helt i hyresnämndens bedömning. Det innebär att hyresvärden måste betala tillbaka cirka 4 000 kronor samt ränta till paret.

Vad innebär detta i praktiken? 

  • Om man som hyresgäst anser att man har för hög hyra kan man vända sig till hyresnämnden för att få frågan prövad. Den som är medlem i Hyresgästföreningen kan få hjälp med ett ombud som företrädare.
  • Vad som är skälig hyra bedöms inte på samma sätt för hyresrätter och bostadsrätter. När någon hyr ut en bostadsrätt har bostadsrättsinnehavaren rätt att ta ut en ”kostnadsbaserad hyra”. Det betyder att hyran inte påtagligt får överstiga uthyrarens kapitalkostnad och driftkostnad.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Karin stor

Karin Arleskär 

karin.arleskar@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*