Sålde hyreskontrakt svart för miljonbelopp

Två män som sålt hyreskontrakt i centrala Göteborg svart för miljonbelopp slipper nu fängelse. Orsaken är att flera av köparna varit nöjda och till och med tacksamma med affären. 

Två män, idag 58 respektive 39 år gamla, dömdes i tingsrätten till 18 respektive 20 månaders fängelse efter försäljning av så kallade svartkontrakt i centrala Göteborg.

Männen var inte själva fastighetsägare, men tingsrätten fann det styrkt att de förmedlat sammanlagt 16 lägenheter och tagit emot över två miljoner kronor för detta. Gärningarna, brott mot 12 kap. 65 a § jordabalken, ansågs grova.

Tingsrätten ansåg också att svartmäkleriet i båda fallen motsvarade ett straffvärde på ett och ett halvt års fängelse och att det inte kunde komma i fråga med någon icke frihetsberövande påföljd. 58-åringen dömdes till 18 månaders fängelse medan 39-åringen, som även fälldes för bokföringsbrott, dömdes till fängelse i 20 månader. De ålades även att betala tillbaka pengar för tre hyresgästers kontrakt.

Hovrätten lindrar nu domen mot männen och dömer dem istället till villkorlig dom.

Domstolen, som även ogillar bokföringsbrottsåtalet, konstaterar att tilltalade i liknande hovrättsfall visserligen dömts till ”tämligen långa fängelsestraff”. Hovrätten konstaterar dock att det saknas praxis från Högsta domstolen och anser sig inte bunden av de tidigare avgörandena.

Domstolen betonar att målsägandena i målet inte har saknat tak över huvudet utan velat skaffa sig attraktiva boenden i centrala Göteborg. Männen kan därför inte anses ha utnyttjat någon bostadssökandes trångmål, vilket annars är försvårande.

Målsägandena har, enligt hovrätten, varit “väl medvetna om den svarta hyresmarknaden i Göteborg, själva sökt upp en förmedlare och redan innan de fått ett pris insett att de måste betala”. Ingen av målsägandena har heller sagt sig vara missnöjd med affären, utan flera har varit nöjda och till och med tacksamma.

Vinningen av verksamheten har också varit mindre än vad man skulle kunna tro och delvis använts till avträdande hyresgästers hyror eller renoveringskostnader. Straffvärdet motsvarar enligt hovrätten heller inte de påföljder som tingsrätten dömt ut, även om det handlar om flerfaldig brottslighet.

Männen är inte tidigare straffade och hovrätten uttalar dessutom att brottsligheten inte kan anses vara av allvarlig art. Männen döms nu därför istället till villkorlig dom, även om straffvärdena motsvarar tio respektive åtta månaders fängelse enligt hovrätten.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Det är den som säljer ett hyreskontrakt som begår ett brott, inte köparen. Som köpare kan du även väcka talan mot säljaren om att få tillbaka pengarna du har betalat för kontraktet, men fortfarande behålla själva hyresavtalet som ändå är civilrättsligt giltigt. Det finns dock givetvis risker med att sätta det i system, varför det starkt avråds från att handla med hyreskontrakt.

 

Foto: TT

Isak Bellman/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*