En säkerhetschef vid Försäkringskassan döms för brott med det så kallade efterforskningsförbudet. Detta då han hade försökt ta reda på vem som hade pratat med Expressen.
Efter att Expressen publicerat en artikelserie om högt uppsatta chefer inom Försäkringskassan hade säkerhetschefen i fråga ett möte med en grupp anställda. Bland dessa anställda har tre personer vittnat i tingsrätten. Åklagaren har också spelat upp en ljudupptagning från mötet.
Med denna bevisning anser tingsrätten att det står klart att säkerhetschefen gjort sig skyldig till att bryta efterforskningsförbudet, trots att han förnekar att han avsiktligen skulle gjort det.
– Eftersom säkerhetschefen riskerar att förlora sitt arbete vid en fällande dom har tingsrätten valt att halvera dagsböterna från 80 stycken till 40 i stället, säger rådmannen Karin Påle Bartes.
Vad innebär detta i praktiken?
- Efterforskningsförbudet innebär att en företrädare på en myndighet inte får försöka ta reda på vem som har lämnat uppgifter till media. Det ska alltså vara riskfritt för arbetstagaren att berätta om verksamheten för en journalist, medan det är straffbart för arbetsgivaren att försöka ta reda på källan.
Foto Christine Olsson/TT
Jaqueline Balcer Bednarska/Ellen Sjöberg