Så ser ROT och RUT ut efter nyår

Nästa år börjar nu regler för RUT och ROT gälla, i enlighet med budgeten för det nya året. Allt om Juridik redogör för några av ändringarna nedan.

Taket på rotavdraget, 50 000 kronor, fortsätter gälla. Däremot sänks avdragsrätten till 30 % av arbetskostnaden.

Samtidigt halveras rutavdraget till 25 000 kronor för personer under 65 år. De som har fyllt 65 år kan dock även i fortsättningen få upp till 50 000 kronor i rutavdrag.

Dessutom förtydligas vad som gäller kring städarbete. Rutavdrag ska nu bara godkännas för enklare städarbete, annat rengöringsarbete och flyttstädning.

Rutavdraget kan inte användas för matlagning.

De nya reglerna gäller för de som betalar ett rot- eller rutarbete efter årsskiftet. Det gäller oavsett om arbetet utförts 2015 eller slutförts först i januari 2016, enligt Skatteverket.

Rut- och rotavdrag använder du genom att utföraren av arbetet gör ett avdrag på sin faktura. Har du sedan rätt till avdragen kommer de förifyllas i din inkomstdeklaration. Du måste dock ha betalat tillräckligt med skatt för att “täcka” avdraget.

Under fliken gratis mallar hittar du mallar för rut- och rotavdrag.

 

Foto: Lars Pehrson/TT
Källa: Dagens Juridik
ES_130x87

Ellen Sjöberg

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli medlem gratis

Registrera dig och få tillgång till gratis kurser och avtalsmallar.
Samtycke*