8 maj, 2014

Nya momsregler för appar

Elektroniska tjänster, telekomtjänster och radio- och tv-sändningar som säljs till privatpersoner ska beskattas i köparens land. Det föreslår regeringen i en proposition som lämnades över till riksdagen i tisdags. 

Idag gäller att tjänster som säljs av företag etablerade utanför EU till privatpersoner inom EU ska beskattas i köparnas länder. Tjänster som säljs av företag inom EU till privatpersoner i andra EU-länder ska beskattas i säljarens land.

Det nya förslaget innebär att ett svenskt företag som säljer appar, spel och andra elektroniska tjänster till privatpersoner i andra EU-länder ska redovisa och betala moms i köparnas länder. På motsvarande vis ska ett företag i ett annat EU-land redovisa och betala svensk moms för försäljningar till svenska privatpersoner.

”Genom förslaget kommer svenska företag att konkurrera på lika villkor med företag etablerade i EU-länder som har lägre momssatser”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den första januari 2015.

Vad innebär detta i praktiken?

  •  De nya reglerna kan innebära att du som säljer elektroniska tjänster behöver se över er nuvarande redovisning och bokföring. Det är därför klokt att diskutera detta med sin revisor.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se