Allmänna reklamationsnämnden, ARN, rekommenderar en researrangör i Täby att ersätta en kvinna med 5 000 kronor för misslyckad hälsoresa.
En kvinna från Malmö hade köpt en så kallad hälsoresa. Resan skulle inkludera spa, massage och detox och kostade totalt 17 300 kronor.
Hotellet ändrades emellertid före avresan. Enligt kvinnan hade spat på det nya hotellet en trasig ångbastu, en jacuzzi som var smutsig och en iskall pool. Trots utlovad vegetarisk detoxmat serverades, enligt kvinnan, mestadels fisk till måltiderna. Kvinnan hävdade också att yogan kom att utföras i nära anslutning till en pool där barn skrek och stojade och ljudnivån var hög.
Enligt kvinnan hade hon vid beställningen påpekat ett antal gånger att det var solen, avkopplingen och möjligheten att få vistas i en lugn och fridfull miljö som var syftet med resan. Med anledning av detta yrkade hon prisavdrag med 10 000 kronor.
Researrangören motsatte sig yrkandet och invände bland annat att information om det nya hotellet hade skickats ut före avresan.
Allmänna reklamationsnämnden, ARN, konstaterar nu att det i ärendet är ostridigt att det nya hotellet inte varit likvärdigt med det ursprungligen bokade. Eftersom det framgår att kvinnan lagt särskild vikt vid en lugn, stillsam och avkopplande miljö rekommenderas researrangören att ersätta henne med 5 000 kronor.
Vad innebär detta i praktiken?
- En rekommendation från ARN är inte bindande, men den har starkt bevisvärde i en eventuell rättegång. Många seriösa företag har även som policy att vid en tvist alltid följa ARN:s rekommendationer, vilka även är gratis till skillnad från en process i domstol. ARN kontaktar du här >>>
Foto: TT
Eva Clasö/Vanja Eriksson