9 december, 2014

Präst åtalas för våldtäkter mot 14-årig konfirmand

En ungdomspräst i Uppsala stift åtalas för sexbrott mot barn. Enligt åtalet har prästen våldtagit en tonåring som varit hans konfirmand. Det rapporterar UNT.

Prästen – som sitter häktad – har erkänt sexuellt utnyttjande av barn men förnekar att händelsen ska rubriceras som våldtäkt. Åklagarens misstankar mot prästen har dock gällt våldtäkt mot barn ända sedan han greps i mitten av november i år.

Enligt åtalet gäller det flera våldtäkter vid olika tillfällen och platser.

UNT skriver att målsäganden var i 14-årsåldern när de misstänkta övergreppen skedde. Enligt en utredning som Kriminalvården har genomfört ska den misstänkte prästen ha beskrivit förhållandet mellan honom och målsäganden som en ”ömsesidig relation” som senare avslutats.

Prästen medger att han agerat fel.

Övergreppen uppdagades när en anmälan från socialtjänsten kom in i början av november i år. Då hade prästen haft hand om barnet – en konfirmand – sedan höstterminen 2013. Våldtäkterna ska inte ha skett i samband med kyrkans verksamhet och det finns ingenting som indikerar att fler ungdomar ska ha utsatts.

Mannen är inte heller misstänkt för att ha utövat våld mot målsäganden, skriver UNT.

Rättegången i Uppsala tingsrätt är planerad till nästa vecka och väntas till allra största del hållas bakom stängda dörrar. Åtalet är mycket kortfattat och stora delar av förundersökningen är sekretessbelagd.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Givetvis kommer Allt om Juridik att rapportera om rättegången och vad domen blir.

 

Foto: Daniel Kihlström/TT

Petter Danckwardt/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se