Fyra män har med Centrum för rättvisas hjälp stämt Rikspolisstyrelsen för olaglig diskriminering sedan de inte antagits till Polishögskolan. Nu ska den påstådda diskrimineringen för första gång prövas i sak av Stockholms tingsrätt som redan haft muntlig förberedelse i målet.
En fråga som diskuterades under den muntliga förberedelsen var Rikspolisstyrelsens egen rapport från oktober år 2010. Av rapporten framgår att kvotering tillämpats vid antagningen så att exakt 50 procent kvinnor och 50 procent män antogs under vårterminen år 2010. Detta trots att närmare två tredjedelar av de sökande var män och att männen hade bättre resultat på såväl språkprov som fysiska prov, enligt Centrum för rättvisa.
Rikspolisstyrelsen, RPS, menade dock att rapporten inte har någon relevans i målet eftersom den var menad som ett rent internt dokument.
– Mycket tyder på att olaglig diskriminering förekommer vid antagningen till Polishögskolan. Det är bra att antagningsförfarandet nu får prövas ordentligt i domstol, säger Clarence Crafoord, chef på Centrum för rättvisa och ombud i målet tillsammans med Sebastian Scheiman.
Huvudförhandling i tingsrätten äger rum den 8-9 juni 2015.
Vad innebär detta i praktiken?
- Kvotering är egentligen ett avsteg från principen om likabehandling som godtas på grund av sitt ändamål om att utjämna befintliga skillnader. Om inte ändamålet är godtagbart är kvoteringen i själva verket diskriminering. Mer om diskriminering kan du läsa på diskrimineringsombudsmannens, DO:s, hemsida >>>
Vanja Eriksson
Foto: Pontus Lundahl/TT