I september 2015 utspelade sig ett drama i Malmö med blodig utgång. Efter att en bil inte stannat vid ett rödljus påbörjades en biljakt med polisen som efterföljare. Så småningom stannade bilen, och både föraren och dess två passagerare började springa från platsen. Polisen såg de flyende personerna och släppte iväg sin polishund, som hann ikapp en av passagerarna och bet henne. Enligt kvinnan själv fick hon stora bitmärken och orsakades stor smärta. Kvinnan anmälde sedan polisen för agerandet till Justitieombudsmannen, JO.
Polisens rätt att bruka våld
Enligt Sveriges lagstiftning har polisen rätt att använda sig av våld i sin tjänsteutövning. Detta får dock endast ske om vissa villkor är uppfyllda: våldsanvändningen måste vara både försvarlig och nödvändig. Om det finns andra, mindre ingripande åtgärder som realistiskt sett kan uppnå samma mål ska alltså dessa prövas först. Först därefter ges polisen en rätt att använda våld.
Oförsvarligt våld enligt JO
I sitt beslut tar JO fasta vid vissa omständigheter vid tidpunkten för ingripandet. De brott som bilens passagerare möjligen skulle kunna ha gjort sig skyldiga till vid ingripandet var alla trafikbrott, med böter som strängaste straff. JO skriver att det i princip aldrig kan vara försvarligt att använda sig av en polishund om det rör sig om sådana ringa brott som i det här fallet. Även om polisen senare hittade stöldgods i bilens bagageutrymme menar JO att användningen av polishunden inte kan motiveras i efterhand. Enligt JO måste bedömningen av vad som är försvarligt utgå från vad polisen kände till vid ingripandet, och inte efter.
JO konstaterar dessutom att ingripandet var oförsvarligt av den anledningen att det vid den aktuella tidpunkten var oklart vilken av de tre flyende personerna som faktiskt hade kört bilen. Risken att våld skulle komma att brukas mot någon oskyldig var med andra ord överhängande.
Kvinnan får därför rätt mot polisen. JO nöjer sig dock med att rikta kritik mot polismannen, utan att gå vidare med andra sanktioner.
Vad innebär detta i praktiken?
- Polisen får använda våld i sin tjänsteutövning, men bara om vissa villkor är uppfyllda. Enligt JO kan det i princip aldrig vara försvarligt för polisen att använda sig av en polishund om det rör sig om brott med endast böter i straffskalan, samt om oskyldiga riskerar att drabbas.
- Till JO kan man vända sig om man upplevt sig felbehandlad av en myndighet. JO kan dock varken ändra ett beslut eller dela ut ersättning, utan är avsedd som en sista utväg att föra klagomål. Om fel har begåtts nöjer sig JO vanligen med att rikta kritik.
Foto: Ola Åkeborn/TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova
Linus Ekström