Polisbilar får kameror som läser registreringsskyltar

Nya kameror som läser av registreringsskyltar ska hjälpa polisen sålla ut fordon som behöver stoppas. Under hösten monteras utrustningen i ungefär 100 polisbilar över hela landet.

Efter att skattemärket på bilar togs bort 2010 har polisen haft behov av ett verktyg för att enkelt upptäcka fordon som till exempel har körförbud eller är efterlysta.

Under våren har kamerorna testats i elva polisfordon i landet, från Hudiksvall till Ystad. Hittills har kameror monterade inne i polisbilen använts. I höst ska även kameror på stativ vid vägkanten testas.

Nu utvecklar Rikspolisstyrelsen utrustningen utifrån de synpunkter som framkom. Med början i månadsskiftet oktober/november kommer de så kallade ANPR-kamerorna att monteras i ungefär 100 befintliga polisbilar i landet.

Kamerorna läser av skyltar på fordon i närheten och jämför mot vägtrafikregistret och registret för efterlysta fordon. Vid en träff kan fordonet stoppas för vidare kontroll.

– Polisen kan enklare upptäcka farliga fordon i trafiken, framför allt efterlysta fordon. De körs många gånger av personer som är påverkade och inte har körkort, säger Anders Arvidsson, kommissarie och trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen, i ett pressmeddelande.

– Vår förhoppning är att det leder till att färre döda och skadade i trafiken, fortsätter Anders Arvidsson.

Vad innebär detta i praktiken?

  •  ADR står för Automatic Number Plate Recognition, automatisk avläsning av registreringsskyltar. Systemet används redan i flera länder, men har anpassats till befintlig teknik hos svensk polis och svensk lagstiftning – exempelvis lagras inga personuppgifter uppgifter.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*