En polis döms för bland annat tjänstefel till villkorlig dom och dagsböter sedan han vägrat ta upp anmälningar om brott. Istället bestämde han sig för att kontakta de misstänkta – och “läxa upp” dem.
Skaraborgs tingsrätt dömer en polisman för två fall av tjänstefel, brott mot tystnadsplikten, dataintrång och bokföringsbrott till villkorlig dom och 80 dagsböter, rapporterar Expressen och TT.
Tjänstefelen rör sig om två fall då polismannen underlät att ta upp brottsanmälningar. Istället ringde han upp de misstänkta för att “säga åt dem”, uppger tidningen.
Ett av fallen gällde en person som kände sig förföljd av en man medan det andra gällde en kvinna som fått en bluffaktura skickad till sig.
I fallet med bluffakturan slapp kvinnan betala sedan polismannen ringt upp personen som låg bakom den. Problemet var att polismannen under telefonsamtalet också avslöjade att det fanns andra misstankar mot mannen – något som enligt tingsrätten utgjorde brott mot tystnadsplikten, eftersom polismannen måste ha fått uppgifterna från polisens register.
Han döms också för dataintrång, efter att ha sökt på sig själv i polisens register. Dessutom anses han vara skyldig till två fall av bokföringsbrott.
Bokföringsbrotten skulle normalt innebära att påföljden blev fängelse men domstolen väger här in att polismannen nu riskerar att bli avskedad samt att det mediala intresset för fallet har fått konsekvenser i hans privatliv, uppger tidningen.
Vad innebär detta i praktiken?
- För att inte dubbelbestraffa en person ska domstolen vid straffbestämningen ta hänsyn till faktorer som om den åtalade riskerar att utvisas eller förlora sitt jobb. Det är också därför polisen fick ett något mildare straff än vad som annat vore fallet.
Foto: TT
Ebba Wigerström/Vanja Eriksson