Pojkar nätmobbade skolkamrat – döms till böter och skadestånd

Hot och trakasserier på nätet har blivit ett allt större problem. Skolelever som utsätts för mobbning i skolan blir ofta förföljda av deras plågoandar även på sociala medier. En elev fick nog efter att skolkamrater publicerade homofobiska kommentarer på Youtube och polisanmälde händelsen. Malmö tingsrätt har nu dömt pojkarna för brottet förolämpning.

Trakasserad på grund av sin sexuella läggning

Efter att ha kommit ut som bisexuell började eleven utsättas för trakasserier från ett gäng pojkar på skolan. Trakasserierna anspelade på elevens sexuella läggning och pojkarna publicerade även offentliga kommentarer på kommentarsfältet till elevens Youtube-kanal.

Pojkarna lämnade bland annat kommentarer som ”äcklig bög”, ”du kommer aldrig förlåtas av gud” och ”dö cp”. Efter att ha sett detta fick eleven nog och beslöt sig för att polisanmäla händelsen.

Dagsböter och skadestånd för förolämpning

Pojkarna erkände att de formulerat kommentarerna tillsammans. De försvarade sig genom att hävda att deras avsikt inte varit att kränka och att kommentarerna varit del av ett ”allmänt språkbruk”.

Syftet med kommentarerna hävdade den ena pojken var att ge igen för den mobbning som han själv utsatts för. Den andre menade att hans syfte med kommentarerna varit att imponera på sina vänner.

Malmö tingsrätt ansåg däremot att pojkarna måste insett att kommentarerna skulle kränka och såra pojken och att man inte kan dra någon annan slutsats än att kommentarerna varit riktade mot pojken på grund av hans sexuella läggning.

Pojkarna dömdes därför till brottet förolämpning. De blev skyldiga till att betala 40 dagsböter á 50 kronor samt till att utge 5 000 kronor i skadestånd till den utsatte.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Skillnaden mellan förtal och förolämpning kan lite förenklat sägas vara att förolämpning riktar sig direkt till den som kränks, medan förtal handlar om att hänga ut och smutskasta en person inför en vidare krets människor.
  • Hot och trakasserier som skrivs på nätet kan utgöra brott på samma sätt som de kan utgöra brott om de sägs i person.
  • Om man vet vem som ligger bakom kommentarerna kan man ha stor framgång med en polisanmälan.

 

Foto: Christine Olsson/TT

 

Pinak stor 3.2

Pinak Chakraborty

pinak.chakraborty@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*