Patent för specialtangentbord ogiltigförklaras

Två företag bråkade om ett patent för en viss sorts tangentbord. Det visade sig slutligt att liknande tangentbord funnits sedan 1991 – och nu upphävs därför patentet helt.

Det var två företag som sålde ett speciellt slags tangentbord. Det speciella var att det i tangentbordet fanns ett skydd mot så kallade ”icke önskvärda röjande signaler”.

Det ena företaget, som vi kan kalla A, hade fått patent för tangentbordet under 2004. När nu även företaget B sålde tangentbordet stämde A B i domstol då man menade att det var fråga om ett patentintrång.

Företaget B svarade på detta genom att kräva att tingsrätten skulle ogiltigförklara patentet, eftersom man menade att patentet inte uppfyllde kraven för ett patent i patentlagen. På så vis hade inte B enligt sitt synsätt begått något patentintrång.

När man bedömer ett patent utgår man från den patentbeskrivning som lämnats in till Patent- och registreringsverket när man ansöker om patent. Beskrivningen går i detalj igenom hur uppfinningen fungerar och vilken teknisk effekt som uppfinningen har. Ett patent måste nämligen ”lösa ett tekniskt problem”, som man brukar säga. Ibland hävdas felaktigt att man kan få patent på en design eller ett visst varumärkesnamn. Man kan mycket riktigt få andra immateriella rättigheter än just patent skyddade, men det kallas då mönsterskydd, varumärkesskydd eller upphovsrätt.

För att få patent måste det så kallade ”nyhetskravet” vara uppfyllt. Det innebär att uppfinningen måste vara ny, den får inte redan finnas tillgänglig på den öppna marknaden eller ha nått allmänhetens kännedom. Det kan räcka med att några få utomstående personer fått reda på uppfinningen för att den ska anses spridd – och att patentmöjligheten därmed förloras.

Av den anledningen är det oerhört viktigt att alla som befattar sig med uppfinningen under utvecklingsprocessen – forskare, utvecklare, annan personal, jurister, och så vidare – måste beläggas med sekretess. Då skyddas uppfinningen.

I det här fallet konstaterade tingsrätten att ett liknande tangentbord, med samma tekniska finess, hade funnits på marknaden sedan 1991. På så vis kunde inte A:s patenterade tangentbord klassas som en nyhet – varpå tingsrätten beslutade att upphäva patentet.

Av processuella skäl så gjorde tingsrätten ändå en hypotetisk intrångsbedömning. Detta innebär att rätten prövar om B gjort intrång i A:s patent – under förutsättning att patentet var giltigt. Detta görs eftersom hovrätten skulle kunna ändra domen och tvärtom säga att patentet är giltigt. För att då slippa ta om målet i tingsrätten gällande intrångsfrågan så gör domstolen en hypotetisk intrångsbedömning redan från början.

Tingsrätten konstaterade i sin hypotetiska bedömning att B:s egna tangentbord i princip hade utgjort intrång i A:s patentskydd, men att B på grund av ”yrkesmässig användning” när A ansökte om patentet hade haft så kallad föranvändarrätt.

Vad föranvändarrätt betyder kan du läsa här >>

På så vis skulle det inte vara ett patentintrång även om patentet vore giltigt, menade tingsrätten. Hovrätten har nu anslutit sig till tingsrättens bedömning och A:s patent upphävs därför. HD har beslutat att inte ge prövningstillstånd.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Patent avser endast tekniska uppfinningar och söks hos Patent- och registreringsverket, PRV. För att få patent krävs att det är fråga om en uppfinning med teknisk effekt som löser ett tekniskt problem.
  • Dessutom krävs att uppfinningen ska vara en nyhet. På grund av detta måste alla uppfinningar skyddas med stark sekretess för alla som är inblandade fram till dess att uppfinningen fått patent.

 

Foto: Janerik Henriksson/SvD/TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

nils webb

Nils Ivars
nils.ivars@alltomjuridik.se 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*