Parkeringsbiljetten felvänd – fick betala p-bot

Parkeringsplatser kan ge upphov till juridiska problem. Vad gäller egentligen när du betalat parkeringsavgiften men biljetten råkat vändas åt fel håll?

En man fick under september 2015 en parkeringsanmärkning, vilket i folkmun brukar kallas för ”p-bot”, efter att ha parkerat i Falun med en felvänd parkeringsbiljett.

Mannen betalade inte p-boten, vilket gjorde att parkeringsbolaget som tog ut avgiften valde att ta fallet till Falu tingsrätt. Bolaget ville att mannen skulle betala p-boten på 400 kronor, samt vissa processkostnader.

Mannen berättade i rätten att han hade vänt biljetten rätt, men att den måste ha vänt sig när han senare öppnat bagageluckan för att hämta saker. På grund av att det legat utom hans kontroll att biljetten blivit felvänd borde han inte bli betalningsskyldig, var hans uppfattning. Han hade ju trots allt betalat.

Tingsrätten konstaterar nu att det faktum att biljetten legat felvänt har legat helt utanför parkeringsbolagets kontroll. På så vis anser rätten att parkeringsreglerna inte hade följts. Systemet bygger nämligen på att biljetten ska läggas synlig i fordonet, menar domstolen. Rätten anser att det ”ligger närmast till hands” att den parkerande får bära risken för att biljetten exempelvis ramlar ner eller hamnar med fel sida upp.

I de lagförarbeten som gäller för de relevanta lagreglerna framgår dessutom att undantag från att ta ut en kontrollavgift ska användas restriktivt.

Sammantaget dömer därför rätten till parkeringsbolagets fördel, vilket gör att domstolen inte efterger mannens kontrollavgift – trots att parkeringsbiljett de facto hade köpts.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Tingsrätten menar att det är den som parkerar som måste bära risken för att parkeringsbiljetten finns väl synlig i bilen. Effekten kan därför bli att den som visserligen betalat parkeringsavgiften, men inte förmått visa biljetten på rätt sätt ändå åläggs en kontrollavgift (p-bot).

 

Foto: Fredrik Varfjell/TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

nils webb

Nils Ivars / Sophia Lindstedt, Lexnova

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*