5 augusti, 2014

Omparkerade bilen – döms för grovt rattfylleri

En 58-årig man som omparkerade sin bil på en parkeringsplats i Norrköping med 1,93 promille dömdes nu av hovrätten för grovt rattfylleri.

En idag 58-årig man stod åtalad för grovt rattfylleri efter att i början av 2014 på en parkeringsplats i Norrköping ha omparkerat sin bil med en alkoholkoncentration på 1,93 promille. I samband med körningen hade bilens front stött i ett sophus.

Mannen erkände men hävdade att gärningen inte skulle bedömas som grov.

Tingsrätten angås inte att brottet skulle ses som grovt. Betonades gjordes bland annat den korta körsträckan på fem-tio meter, att inget talade för att han skulle fortsätta färden samt att det inte kunde uteslutas att stöten i sophuset varit en ren olyckshändelse.

Mannen dömdes till 80 dagsböter om 230 kronor för rattfylleri.

Efter överklagande från åklagaren ändrar nu hovrätten domen.

Domstolen anför att den korta körsträckan på en parkeringsplats i och för sig talar för att gärningen ska bedömas som rattfylleri av normalgraden. Omständigheterna att mannen haft en mycket hög alkoholkoncentration i blodet, att körningen har skett i ett bostadsområde under dagtid samt att han stött bilens front i sophuset medför dock att hovrätten anser att gärningen är grov.

Trots att brottets art talar för ett fängelsestraff anser domstolen, bland annat med anledning av omständigheterna vid körningen, att påföljden ska stanna vid villkorlig dom och 80 dagsböter om 220 kronor.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Mannen i fråga önskar nog att han hade tagit en parkeringsbot istället. Domen visar även på att det ytterst sällan finns någon anledning att fria den som druckit alkohol och sedan satt sig bakom ratten, oavsett skäl.

 

Foto: TT

Matilda Köves/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se