Oenig tingsrätt friar autistisk burksamlare för misshandel

En 28-årig man från Landskrona som objektivt sett gjort sig skyldig till misshandel frias nu av tingsrätten, eftersom han saknade uppsåt. 

En idag 28-årig man kom att åtalas för två fall av misshandel.

Enligt åtalet ska han ha attackerat två män som uppmanat honom att sluta leta i soptunnor efter tomburkar. 28-åringen ska ha slagit den ena mannen i ansiktet ett flertal gånger och tagit stryptag på den andre, enligt åtalet.

28-åringen, som lider av svårartad autism, har bestridit ansvar eftersom han anser sig ha saknat uppsåt.

Tingsrätten anför nu att det i ett läkarintyg beskrivs att 28-åringen befinner sig på en nivå som kan liknas vid ett barns. När han hörts vid huvudförhandlingen har det varit tydligt att han har påtagliga svårigheter att kommunicera och ge fullständiga och adekvata svar på ställda frågor.

Enligt rätten har det varit högst oklart vad han uppfattat av den situation som han befunnit sig i vid huvudförhandlingen och det är än mer tydligt att han inte förstått anklagelserna eller gärningarnas innebörd och deras konsekvenser.

Tingsrätten anser att 28-åringens agerande vid händelserna framstår mer som okontrollerade vredesutbrott än medvetna handlingar och att han inte varit så medveten om sakförhållandena att han kan anses ha agerat uppsåtligen. Åtalen ogillas därför.

Rådmannen är skiljaktig och anför att 28-åringen enligt hans mening inte på ett sådant sätt som utesluter uppsåt saknat medvetenhet om det våld han utsatte målsägandena för. Rådmannen anser därför att 28-åringen haft uppsåt och att åtalen borde bifallas.

Vad innebär detta i praktiken?

  • För att kunna ställas till ansvar för ett brott krävs att förövaren har kunnat förhindra sin egen handling. Därför kunde inte mannen i Landskrona fällas för misshandel.

 

Foto: TT

Eva Clasö/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*