En oenig kammarrätt beslutar nu att en kvinnas 23 år gamla häst ska få sällskap. Anledningen är hästen enda sociala kontakt är några timmar varje dag med sin ägare, vilket enligt rätten inte är tillräckligt.
Länsstyrelsen ålade en 62-årig kvinna i Sollefteå att se till att hennes häst inte hölls ensam. Kvinnan överklagade beslutet och invände att hästen var van vid att gå ensam och mådde bra.
Förvaltningsrätten anförde att det inte gick att finna annat än att hästen, som var 23 år gammal, var van vid att vara ensam och hade varit det i många år utan att utveckla någon form av stereotypt, apatiskt eller stressat beteende.
Inte heller på annat sätt uppvisade hästen att den inte mådde bra.
Förvaltningsrätten fann därför att hästen fick antas få sitt sociala behov tillgodosett. Med hänsyn till detta, och att det inte är ett krav från lagstiftaren att häst ska hållas tillsammans med artfränder, bestämde förvaltningsrätten att föreläggandet skulle upphävas. Överklagandet bifölls därför.
Kammarrätten anför nu att det förhållandet att hästen inte tagit skada inte är tillräckligt för bedömningen att den får sitt sociala behov tillgodosett.
Kammarrätten konstaterar att det har framkommit att hästens enda sociala kontakt är några timmar varje dag med sin ägare.
Den tiden måste, med hänsyn till vad som redovisas angående hästars sociala behov i Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd, enligt kammarrätten anses alltför kort för att tillgodose hästens sociala behov.
Länsstyrelsens överklagande bifalls därför.
Referenten är skiljaktig och anser att det inte är visat att det förelegat sådana brister i hästens sociala kontakt att länsstyrelsen haft fog för sitt föreläggande. Länsstyrelsens överklagande borde därför enligt honom avslås.
Vad innebär detta i praktiken?
- På jordbruksverkets hemsida finns det mer information om de regler som gäller för dig som hästägare >>>
Foto: Magnus Hjalmarsson Biedeman/TT
Eva Clasö/Vanja Eriksson