Nu blir penningtvätt ett brott

Nu träder lagen om penningtvätt i kraft. Den innebär bland annat att det blir enklare för polisen att beslagta kriminellas pengar och förverka tillgångar köpta för brottsvinster.

Enligt polisen ägnar den organiserade brottsligheten sig allt mer åt penningtvätt, och mycket svenska pengar beskattas aldrig. Penningtvätt är redan ett brott i de flesta andra EU-länder och idag, den första juli, träder alltså motsvarande lagstiftning i kraft i Sverige.

– Den nya lagen ökar våra möjligheter att komma åt pengarna, som är drivkraften för den organiserade brottsligheten. Vi kan enklare beslagta kontanter vid husrannsakningar och även frysa pengar vid tvivelaktiga transaktioner, för att senare beslagta dessa, säger Per Wadhed, enhetschef vid Rikskriminalpolisen, i ett pressmeddelande.

Penningtvätt innebär att pengar från narkotikabrott, människosmuggling, bedrägerier eller annan brottslighet, omvandlas till vita tillgångar som kan redovisas öppet. Detta åstadkoms genom att de svarta pengarna filtreras genom till synes legitima bankkonton, växlingskontor, företag eller liknande. De kan till exempel göras med hjälp av fiktiva dagskassor och uppblåsta hyresintäkter, eller genom att bulvaner lånar ut sina bankkonton.

Med lagens hjälp kan rättsväsendet nu förverka pengar och andra tillgångar, till exempel hus, bilar och smycken, som är köpta för pengar från brottslig verksamhet.

– Vi räknar med att det nya penningtvättsbrottet kommer att generera ett stort antal nya brottsutredningar, och öppna upp för helt nya sätt att motarbeta den grova brottsligheten, säger Per Wadhed, enhetschef på Rikskriminalpolisen.

I den nya lagen kriminaliseras även så kallad självtvätt, det vill säga tvätt av vinster från brott som man själv har begått. Tidigare kunde man bara dömas för penninghäleri vid tvätt av andras brottsvinster.

– Den nya lagstiftningen är välkommen. Den ger oss inte bara bättre möjligheter att arbeta med kriminalitet som ger vinster i Sverige, utan ger också möjligheter att utveckla det internationella samarbetet, säger överåklagare Björn Blomqvist vid Åklagarmyndigheten.

Lagen är ett resultat av Penningtvättsutredningen som lämnade sitt betänkande till regeringen 2012 (SOU 2012:12).

Vad innebär detta i praktiken?

  • Den nya lagen ska förhoppningsvis leda till att fler penningtvättshärvor klaras upp och straffas hårdare.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*