Vi uppdaterar vår site för att ge er en bättre kundupplevelse. Vid eventuella fel, kontakta gärna vår support på info@alltomjuridik.se så hjälper vi dig så fort vi kan.

Norwegian bör ersätta resenärer för bristande service

Allmänna Reklamationsnämnden rekommenderar flygbolaget Norwegian att ersätta en man från Halland och hans medresenär med totalt 4 050 kronor för bristande service.

En man skulle flyga mellan Malaga och Göteborg via Stockholm. Starten på Arlanda blev kraftigt försenad och under tiden hade vädret hunnit förvärrats. Detta medförde att planet inte kunde landa i Göteborg utan fick återvända till Stockholm.

När planet landade fanns det enligt mannen inte någon personal från flygbolaget, Norwegian Air Shuttle, på flygplatsen och resenärerna fick varken information, mat eller hjälp med ombokning eller natthärbärge.

Mannen uppgav att han och hans medresenär hade fått kontakt med Norwegian först dagen efter som då uppgav att de inte kunna hjälpa dem med ombokning utan uppmanade dem att boka nytt flyg själva. De fick enligt mannen inte heller någon hjälp med att lokalisera sitt bagage.

Mannen yrkade för egen och medresenärens räkning ersättning av Norwegian med 4 050 kronor. Av beloppet avsåg 250 kronor taxi till hotell, 1 438 kronor hotell, 2 298 kronor ombokat flyg och 64 kronor telefonsamtal.

Norwegian motsatte sig yrkandet.

Allmänna reklamationsnämnden, ARN, konstaterar nu att Norwegian hävdat att mannen och hans medresenär erbjudits ombokning och förtäring sedan flygplanet återvänt till Arlanda, men att de valt att boka annan transport till Arlanda. Nämnden anför att bolaget inte har åberopat någon utredning som styrker denna uppgift.

Bolaget har således varken visat att man uppfyllt sina skyldigheter att lämna assistans enligt EU-förordning 261/2004 eller att man vidtagit nödvändiga åtgärder för att undgå de ekonomiska följderna av det inställda flyget, vilket krävs enligt Montrealkonventionen.

ARN rekommenderar nu därför flygbolaget att ersatta mannen och hans medresenärer med det yrkade beloppet.

Vad innebär detta i praktiken?

  • En rekommendation från ARN är inte bindande, men den har starkt bevisvärde i en eventuell rättegång. Många seriösa företag har även som policy att vid en tvist alltid följa ARN:s rekommendationer, vilka även är gratis till skillnad från en process i domstol. Du kontaktar ARN här >>>

 

Foto: TT

Eva Clasö/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2023 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli medlem gratis

Registrera dig och få tillgång till gratis kurser och avtalsmallar.
Samtycke*