Nio miljoner i skadestånd för “kringresande-registret”

JK har beslutat att över nio miljoner kronor ska betalas ut i skadestånd till personer som förekommit i Skånepolisens olagliga register – det så kallade “kringresanderegistret”. Pengarna får nu tas från Rikspolisstyrelsen eftersom Skånepolisen har underskott i sin budget.

Justitiekanslern har hittills beviljat skadestånd för över 1 800 personer som funnits med i det så kallade “kringresanderegistret”, rapporterar Sveriges Radio. Fler ansökningar kommer fortfarande in. Hittills har JK tagit emot mer än 2 200 skadeståndsanspråk, enligt SR.

Sammanlagt innehöll Skånepolisens register uppgifter om nästan 5 000 personer, varav ungefär 1 000 av dessa var barn – vissa till och med spädbarn. Registret innehöll också uppgifter om personer som var avlidna. Det som de flesta i registret hade gemensamt var att de hade romsk härkomst eller var släkt med romer.

Polisen hävdar att det handlade om ett underrättelseregister som kunde vara användbart som utredningsredskap.

Sedan Dagens Nyheter avslöjade registrets existens förra året har det utretts av bland annat Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN, som ansåg att registreringen skett i strid mot lagen.

Efter utredningen bestämde justitiekansler Anna Skarhed redan i våras att alla som förekommit i registret har rätt till skadestånd på 5 000 kronor var från polisen. Hittills innebär antalet beviljade ansökningar att sammanlagt ska knappt 9,3 miljoner kronor betalas ut.

Pengarna ska egentligen tas ur Skånepolisens budget, men istället har Rikspolisstyrelsen fått stå för dem eftersom Skånepolisen har så stora underskott, enligt SR.

Skånepolisen har nu upprättat ett nytt register, som dock innehåller vissa uppgifter som tagits från det gamla. SIN kommer under hösten att granska detta register i syfte att kontrollera att det inte också strider mot polisdatalagen.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Om du också har förekommit i det aktuella registret, eller vill kontrollera om så är fallet, bör du vända dig till polisen på 11414 för mer information om hur du går vidare i fallet.

 

Foto: TT

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*