Nämndeman i Göteborg tvingas sluta

En nämndeman vid Göteborgs tingsrätt får gå efter att han sagt sig vilja diskriminera muslimer.

Det var i somras som ett inlägg på nämndemannens Facebook-sida, där han skrivit att han ville diskriminera muslimer, uppmärksammades i media. Mannen ska bland annat ha skrivit att “alla är inte lika mycket värda – tyvärr”, enligt Göteborgsposten. 

En utredning inleddes kring nämndemannen, som under tiden var avstängd från sitt uppdrag.

Nu är utredningen klar och Göteborgs tingsrätt har beslutat att nämndemannen inte ska få komma tillbaka. Tingsrätten motiverar sitt beslut med att det skadar allmänhetens förtroende för rättskipningen att ha en nämndeman som öppet deklarerar att han vill diskriminera människor av en viss religiös tillhörighet.

I en intervju med Göteborgsposten i juli fick nämndemannen, tillika Sverigedemokraten, svara på frågan om varför han skrivit som han gjort:

– För att jag tycker att de som representerar islam är människor som misshandlar, i regel lågutbildade och nordafrikaner, och som tycker att man inte kan synda mot en otrogen.

Nämndemannen fick också svara på hur han konkret vill diskriminera muslimer:

– Jag uttrycker bara en önskan att jag vill diskriminera, men jag gör det inte för det är inte lagligt i Sverige. Jag vill jobba för att man politiskt ska kunna förbjuda att människor som inte avsäger sig sin tro vid gränsen, om de är islamister eller är muslimer, att de inte borde vara välkomna. Det är en önskan bara, sade han då till tidningen.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Det ställs samma krav på saklighet och opartiskhet på nämndemännen som på ordinarie domare, vilket gör att nämndemännen granskas på liknande sätt som domarna. Nämndemännen är politiskt utsedda, om du vill tjänstgöra som nämndeman bör du därför först kontakta det parti du närmast sympatiserar med för mer information om platsernas tillsättning.

 

Foto: Damian Dovarganes/TT

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*