Svenska musikerförbundet stämmer flera större skivbolag för att få klarhet i om bolagen haft rätt att lägga ut äldre musik på digitala tjänster som Spotify. Musikerförbundet är kritiskt till att bolagen använt sig av gamla avtal som ingicks innan dessa tjänster fanns.
– Man har tagit gamla villkor och försökt översätta dessa i den här nya digitala världen, och det anser vi är orimligt, säger Musikerförbundets jurist Per Herrey till Sveriges Radio. Han menar att skivbolagen istället borde ha reglerat det i en särskild ordning när tjänster som Spotify gjorde musiken tillgänglig digitalt.
– Och det ska sägas att det har man gjort i vissa fall, vilket ju pekar på att bolagen ändå varit medvetna om att man skulle ha varit tvungna att göra det här, men i de allra flesta fall har man fullständigt struntat i det och bara sagt till artisterna att “det är det här gamla som gäller, punkt slut”.
– Kontentan är ju att bolagen behåller liksom 90-95 procent av intäkterna från Spotify och artisterna får resten, och det är fullständigt orimligt. De här villkoren som fanns i de gamla avtalen – det var en annan fördelning på det vilket var till mer fördel för artisterna.
Musikerförbundet stämmer nu flera av bolagen, bland dem den internationella musikjätten Warner.
Punkbandet “Lädernunnan” är en av de grupper som företräds av Musikerförbundet. Enligt bandet har skivbolagen gjort äldre låtar tillgängliga via tjänster som Spotify utan att ha rätt till det.
– Vi vill att tingsrätten ska fastställa att bolaget aldrig någonsin har ägt rättigheterna till musiken, säger säger bandets frontperson Jonas Almqvist till Sveriges Radio.
– Vi och många andra artister med gamla kontrakt skrivna på vinyl- och CD-tiden sitter i samma situation. Våra kontrakt omfattar inte strömmande medier och skivbolagen har i de flesta fall – inte i alla fall, men i ganska många fall – inte heller brytt sig om att göra några avtal kring strömmande utan man låter det bara rulla på, fortsätter Jonas Almqvist.
Vad innebär detta i praktiken?
- Detta har tidigare inte prövats i svensk rätt, varför domen kan förväntas bli vägledande för hur tjänster såsom Spotifys verksamhet utvecklas.
Foto: Per Herrey, jurist vid Musikerförbundet
Ebba Wigerström/Vanja Eriksson