17 februari, 2016

Matlagningskniv i handväskan inget brott

Högsta domstolen har meddelat dom i ett fall där en 28-årig kvinna ertappades med en kniv i centrala Stockholm. Domstolen frikänner nu kvinnan helt från brott mot knivlagen.

Knivlagen förbjuder i princip alla människor från att bära kniv på offentlig plats såvida det inte finns befogad anledning att ha kniv.

Sådana exempel kan vara att kniv behövs i personens yrkesutövning eller liknande. Men i slutändan görs alltid en total sammanvägning av omständigheterna i det enskilda fallet som utmynnar i svaret på om ett brott har begåtts eller inte.

En 28-årig kvinna, som tidigare hade dömts för brott mot knivlagen, ertappades med en fällkniv i centrala Stockholm under våren 2013. När kvinnan ertappades var hon i färd med att avstyra ett gatuslagsmål på väg hem från en födelsedagsfest.

Kniven som kvinnan hade med sig låg då i botten på hennes handväska och den hade använts i samband med matlagning tidigare under kvällen.

Polisen hittade kniven och kvinnan åtalades senare för brott mot knivlagen. Tingsrätten frikände, medan hovrätten fällde kvinnan.

Högsta domstolen beslutade att pröva ärendet och HD frikänner nu kvinnan helt.

Enligt HD måste det vara tillåtet att ta med sig kniv till och från fritidsaktiviteter där knivanvändning är naturlig. HD anser också att risken för att kniven skulle användas i en våldssituation varit liten, i och med att kniven legat i botten på 28-åringens handväska.

Att kvinnan på väg hem skulle ge sig in i en situation och försöka avvärja ett bråk kan inte ha varit planerat eller förutsebart, menar HD.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Att bära kniv på offentlig plats är endast tillåtet under vissa former, där du har befogad anledning att ha kniv. Om du exempelvis arbetar med ett jobb som kräver kniv lär det troligen vara tillåtet att på väg hem från jobbet stanna på bensinmacken och fortfarande bära en Morakniv, eller liknande. Men låt säga att du på en ledig dag åker till samma bensinmack med samma kniv – då är det möjligt att bedömningen skulle bli annorlunda.

 

Foto: Janerik Henriksson/SvD/TT

nils webb

Nils Ivars
nils.ivars@alltomjuridik.se