Ekobrottsmyndigheten har väckt åtal mot 33 personer för grova bedrägerier som ska ha missbrukat systemet med den statliga lönegarantin.
Ekobrottsmyndigheten uppger att två av de åtalade misstänks ha varit huvudgärningsmän och också de som stått för planering och brottsupplägg.
Under huvudmännen finns två kategorier gärningsmän, dels de som på uppdrag av huvudmännen anlitat andra personer och förmått dem att mot ersättning ställa upp som påstått anställda; dels de påstådda anställda, som i princip endast har bidragit med sina personuppgifter och fått ersättning för det.
– Missbruket av systemet med den statliga lönegarantin är en av flera brottsliga företeelser där brottslingar utnyttjar att staten betalar ut pengar utan tillräcklig kontroll, säger kammaråklagare Björn Rosenlöf på Ekobrottsmyndigheten i Malmö.
– Vi har även sett liknande förfaranden när det handlar om utbetalningar av ingående moms, rotavdrag, offentligt finansierade skolor och vårdbolag.
Gemensamt för de fem aktiebolag som åtalet omfattar är att bokföring saknas eller är mycket bristfällig för perioden då lönegarantigrundande arbete skall ha utförts. Bolagen har inte heller redovisat någon omsättning för den tid då lönegarantigrundande arbete skall ha utförts, och det finns inte heller några spår av detta på bolagens bankkonton.
– Förutom detta har man antingen inte redovisat några löner eller också mycket låga löner för den tid då lönegarantigrundande arbete skall ha utförts, berättar kammaråklagare Björn Rosenlöf.
Rättegången inleds den 3 april 2014 i Malmö tingsrätt och väntas pågå i 32 rättegångsdagar.
Vad innebär detta i praktiken?
- Att slarva med sin bokföring eller sin deklaration straffar sig alltid i längden i form av negativ publicitet, skattetillägg och eventuella sanktioner (böter, fängelse etc).
Foto: TT
Ebba Wigerström/Vanja Eriksson