Man vinner mot flygbolag – får ersättning enligt EU-förordning trots försening utanför Europa

En man vars flyg blivit försenat med över sex timmar har rätt till ersättning enligt EU:s flygpassagerarförordning, trots att flygbolaget inte är europeiskt, och att förseningen uppkom i Etiopien.

En man hade bokat en flygresa från Stockholm till Zanzibar. I resan ingick en mellanlandning i Addis Abeba. Väl där blev flyget försenat, vilket ledde till att mannen kom fram sex timmar för sent till Zanzibar.

Mannen väckte talan mot flygbolaget vid Attunda tingsrätt och hävdade att han hade rätt till ersättning för förseningen enligt EU:s flygpassagerarförordning. Flygbolaget bestred kravet. Enligt bolaget borde förordningen tolkas på så sätt att den tillämpas på varje delflygning för sig – innebärande att förseningen skulle anses ha uppkommit under en flygresa med avreseort utanför Europa. Därmed skulle mannen inte ha rätt till ersättning eftersom förordningen bara gäller för resor från en flygplats belägen inom en medlemsstats territorium.

EU:s flygpassagerarförordning

Enligt EU:s flygpassagerarförordning ska ersättning betalas ut om en flygning är försenad eller inställd. Eftersom mannens försening uppkom i Addis Abeba och flygbolaget inte är europeiskt var det osäkert om förordningen gäller för denna situation. Först behövde tingsrätten reda ut hur ordet “flygning” skulle tolkas enligt förordningen, för att se om mannens resa skulle ses som två separata flygresor – en från Stockholm till Addis Abeba och en från Addis Abeba till Zanzibar – eller som en enda flygning från Stockholm till Zanzibar.

Domstolarnas bedömning  

Tingsrätten konstaterade att själva syftet med förordningen är att ge flygpassagerare ett långtgående skydd vid förseningar. Om ordet flygning då avser varje enskild flygning med separat flygnummer skulle skyddet för passagerarna minska, då skyddet inte skulle finnas vid mellanlandningar utanför Europa.

Tingsrätten konstaterade också att olägenheten i samband med förseningar inte uppkommer förrän vid slutdestinationen. Tingsrätten ansåg därför att begreppet ”flygning” enligt förordningen ska tolkas omfatta hela flygsträckan i en riktning, från första avgångsort till slutdestinationen, oavsett mellanlandningar. Detta innebar att förordningen ansåg tillämplig, trots att själva orsaken till förseningen uppkommit under en mellanlandning utanför Europa.

I och med det gav tingsrätten mannen rätt till 600 euro i ersättning för förseningen i enlighet med förordningen.

Flygbolaget överklagade domen till hovrätten, som dock instämmer i tingsrättens bedömning. Förordningen anses alltså tillämplig och mannen har därmed rätt till ersättning. Förutom att betala ersättning till mannen åläggs flygbolaget dessutom att betala mannens rättegångskostnader i både tingsrätten och hovrätten.

 

Foto: TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

ES_130x87

Ellen Sjöberg

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*