Man som köpte icke-existerande fastighet i Nigeria vinner mot säljare

En man köpte en fastighet i Nigeria av en kvinna. När mannen senare anlände till Nigeria visade det sig att fastigheten inte existerade. Mannen stämde kvinnan och får nu rätt av Lunds tingsrätt till återbetalning av hela köpesumman.

En man kontaktades av en kvinna genom en förening de båda var aktiva i. Kvinnan erbjöd honom “chansen” att köpa en fastighet omfattande 2 000 kvadratmeter i Nigeria för 60 000 kronor. Mannen beslutade sig för att köpa fastigheten och fick ett dokument som bekräftade köpet. Han begärde inget kvitto på betalningen eftersom han litade på kvinnan i hennes egenskap av pastor. När mannen och hans familj senare begav sig till Nigeria för att inspektera marken upptäckte de att fastigheten de köpt inte existerade.

Mannen får rätt i tingsrätten

Mannen stämde kvinnan i Lunds tingsrätt och begärde att få tillbaka de 60 000 kronor han betalat för fastigheten och krävde även ränta på beloppet. Kvinnan menade dock att hon aldrig fått några pengar av mannen utan att hon bara hjälpt honom att föra över dem till Nigeria. Enligt kvinnan hade hennes roll endast bestått i att förmedla kontakten mellan honom och en person i Nigeria.

Tingsrätten konstaterar att kvinnan varken har bevisat att hon inte har tagit emot pengar av mannen eller att hon endast agerat som mellanhand i affären. Kvinnan hävdar att hon varken varit rådgivare eller förmedlare, men har samtidigt tagit på sig att se till att affären gick i lås. En polis har dessutom vittnat om kvinnan berättat att hon tagit emot 60 000 kronor från mannen för att köpa mark. Hon har dessutom – vid andra tillfällen – inför andra gett uttryck för att hon varit skyldig att betala tillbaka pengar till mannen. Hon har själv förklarat detta med att hon ville slippa ytterligare kontakt med mannen, som enligt henne är ”obehaglig och påträngande”. Enligt domstolen framstår detta som “motsägelsefullt” och mannens berättelse framstår som mer trolig. Tingsrätten beslutar därför att kvinnan ska betala tillbaka det mannen har uppgett att han betalat för fastigheten.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Den som inte upprätthåller sin del av ett avtal kan bli skadeståndsskyldig. Eftersom fastigheten i köpeavtalet inte existerar har mannen därför rätt till återbetalning av köpesumman.

 

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Fanny Karlsson

Fanny.Karlsson@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*