En 37-årig man åtalades för mordförsök efter en knivattack på en campingplats utanför Borås. Trots att ett flertal omständigheter – som att offrets blod påträffats påträffats på mannen – har pekat mot att han varit skyldig frias han nu.
En idag 37-årig man åtalades vid Borås tingsrätt för ett mordförsök som ska ha skett på en campingplats i mars i år. En man blev knivhuggen, bland annat i huvudet, i samband med middag där flera män blivit osams. Offrets blod påträffades senare på två macheteliknande knivar som hittades senare i närheten av brottsplatsen. Kort därefter greps 37-åringen av polis då han befann sig i sin bil på väg mot Ulricehamn.
37-åringen har hävdat att han inte varit inblandad i händelsen, utan att han upptäckt tumult på campingplatsen då han kommit ut från sin husvagn. Den skadade mannen har samtidigt sagt sig vara säker på att det var 37-åringen som attackerade honom.
Tingsrätten konstaterar att brottsoffrets historia präglas av trovärdighet och att han lämnat uppgifter som senare fått stöd av utredningen. Enligt tingsrätten är dock den berättelse som 37-åringen lämnat inte är så orimlig att den kan lämnas utan avseende.
Hade offrets blod på sig
Tingsrätten noterar att offrets hustru har lämnat vittnesuppgifter som stödjer hans berättelse. Eftersom hon är gift med offret bedömer tingsrätten emellertid hennes uppgifter med stor försiktighet.
Rätten fäster desto större uppmärksamhet vid att offrets blod funnits på 37-åringens tinning, och att han inte kunnat lämna någon förklaring till hur det hamnat där. Domstolen konstaterar dock att det inte är utrett om det varit fråga om stänk av blod som återfunnits, utsmetat blod eller på vilket annat sätt blodet har avsatts. Enligt tingsrätten är detta en brist i utredningen som inte ska falla tillbaka på den tilltalade. Dessutom är det tänkbart att blodet hamnat på 37-åringen genom överföring från någon annan person.
Anmärkningsvärt utan blodspår på kläder
Inga spår från 37-åringen har återfunnits på knivarna, och inga blodspår har heller påträffats på hans kläder eller skor. Med tanke på tillvägagångssättet för händelsen menar tingsrätten att det framstår som osannolikt att gärningsmannen inte skulle ha fått blod på sina skor eller kläder. Övriga vittnesuppgifter har också gjort att det uppstått tveksamheter kring om 37-åringen ens skulle ha haft tid att utföra gärningen som påståtts. Mot denna bakgrund anser tingsrätten inte att det är ställt utom rimligt tvivel att 37-åringen är skyldig, och han frias därför.
Vad innebär detta i praktiken?
- I brottmål gäller att åklagaren ska bevisa att det är utom allt rimligt tvivel att den åtalade är skyldig. Om det misslyckas ska den åtalade frias. Domstolen gör ingen bedömning av hur oskyldig någon är, utan det kan tänkas att en stor mängd omständigheter pekar mot en viss person så att det är ”nästan säkert”. Även i ett sådant fall ska personen dock frias, så länge det finns rimligt tvivel om hans skuld.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova
Felix Sjöberg