Man frias för ”sillattack” på parkering – trots “försvårande” omständigheter

En man och en kvinna hamnade i konflikt med varandra på en parkeringsplats utanför en mataffär i Lund. Senare upptäckte kvinnan att någon hällt senapssill över hennes bil och på så vis orsakat skador i lacken på bilen. Mannen åtalades för händelsen, men frias i hovrätten eftersom det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att mannen var skyldig till sillattacken.

En man åtalades för ofredande och skadegörelse efter en konflikt mellan honom och en kvinna i Lund. Konflikten gällde en parkeringsplats – mannen ansåg kvinnan hade tagit hans parkeringsplats och krävde att hon skulle flytta på sin bil. Kvinnan vägrade dock. Ofredandet som mannen enligt åklagaren gjort sig skyldig till ska ha bestått i att han efter detta parkerat in kvinnan och skrikande följt efter henne in i mataffären. Han ska även ha frågat om hon tänkte “köra på honom igen” och ska ha syftat på kundvagnen. 

När kvinnan senare handlat klart och gick ut till parkeringen upptäckte hon att någon hällt senapssill över hennes bil, vilket orsakat frätskador på lacken.

Mannen blev genast misstänkt och åtalades senare för händelsen. Han har medgett att han åkt till affären den dagen för att handla kyckling och just senapssill, men förnekar att det är han som hällt sillen på kvinnans bil.

”Sillattacken” kan ha alternativ förklaring
Tingsrätten konstaterade att mannens beteende mot kvinnan i mataffären inte är sådant att det utgör ofredande i lagens mening. Däremot ansåg domstolen det klarlagt att mannen haft motiv att ställa till obehag för kvinnan och att det är uteslutet att någon annan skulle ha hällt senapssill på kvinnans bil. Mannen dömdes därför i tingsrätten för skadegörelse till dagsböter.

Hovrätten över Skåne och Bleking ändrar dock tingsrättens dom och friar mannen helt. Hovrätten medger visserligen att det finns omständigheter som är försvårande för honom, men anser ändå att det inte är ställt bortom allt rimligt tvivel att han faktiskt utfört sillattacken. Eftersom alternativa förklaringar inte helt kan uteslutas ogillas alltså åtalet mot mannen.

Foto: Johan Nilsson / TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Fanny Karlsson
fanny.karlsson@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*