Man föll i brunn – kommunen ansvarig

En man föll i en brunn efter att kommunen inte hade åtgärdat ett osäkert brunnslock. Enligt tingsrätten har kommunen haft ansvar över brunnen och personalen som inte lagade brunnen. Kommunen ska därför betala skadestånd till mannen för hans skador i samband med olycksfallet. 

Kommunen i Vänersborg fick in en anmälan om en brunn med ett dåligt brunnslock. Beredskapsjouren på gatuenheten i kommunen åkte ut för att titta på brunnen, men gjorde inget åt det. Strax efter att jouren hade lämnat platsen klev en man på brunnen, ramlade i och fastnade. Han skadade både sin kropp och fick sina kläder förstörda. Olycksfallet innebar alltså att mannen hade drabbats av både personskada och skada på sin egendom.

Mannen stämde kommunen i tingsrätten och ville ha ersättning för sina skador. Enligt mannen är brunnen placerad på kommunens mark. Dessutom är Vänersborgs kommun i egenskap av arbetsgivare för personalen på gatuenheten ansvarig för hans skador (så kallat principalansvar). Kommunen anser att det finns ett ansvar om deras personal har orsakat skada. Dock menar kommunen att ett aktiebolag äger brunnen och brunnslocket. Av den anledningen är bolaget som äger brunnen ansvarig för mannens skador.

På grund av de stora risker som en brunn innebär så måste särskilt höga försiktighetskrav ställas gällande säkerheten vid brunnar, anser tingsrätten. Med anledning av att kommunen visste att brunnen inte var helt säker och inte gjorde något åt det så har personalen på kommunen agerat oaktsamt, alltså varit slarviga. Brunnen var placerad i en trottoar i centrala Vänersborg. Det fanns därför tydliga skäl för att exempelvis sätta upp tydliga varningsanordningar eller låtit någon vakta brunnen medan den var obevakad.

Tingsrätten bedömer att om personalen hade gjort vad man kunde förvänta sig (alltså införa varningsanordningar eller bevakning) så hade nog olyckan aldrig inträffat. Mot bakgrund av att brunnen är placerad på kommunens fastighet och att personalen varit slarvig så ska kommunen, genom sitt arbetsgivaransvar, betala skadestånd till den olycksdrabbade mannen för hans skador.

_________________________________

Författare: Stephanie Ohlsson, Allt om Juridik

Källa: Blendow Lexnova

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*