Man åtalas för grova sexbrott mot 68 flickor

En 28-årig man åtalas nu för ett stort antal grova sexuella övergrepp mot flickor på nätet. Åtalet är “det mest omfattande groomingärendet med antalet konstaterade offer hittills i svensk historia”, enligt Rikskriminalpolisen.

– Mannen har kontaktat offren både hemma och i skolan och hotat med att lägga ut materialet på nätet om de inte går med på hans krav, säger Björn Sellström, chef för gruppen mot sexuella övergrepp mot barn, på Rikskriminalpolisen i ett pressmeddelande.

28-åringen, som greps i samband med ett tillslag i Husby i norra Stockholm i början på oktober förra året, misstänks för grova sexuella övergrepp på barn, grovt sexuellt tvång, grovt sexuellt utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott, grovt förtal och förtal. Sammanlagt rör det sig om 68 flickor i åldrarna 11-20 år från olika delar av landet.

– Detta är toppen av ett isberg och den absoluta majoriteten är flickor som inte har anmält brotten själva utan det är polisen som genom sitt uppsökande arbete har lyckats identifiera dem, säger kammaråklagare Emelie Källfelt i ett pressmeddelande.

Enligt åtalet ska mannen, via olika ungdomssajter på nätet, förmått flickorna att göra grova sexuella handlingar via webbkamera. Filmerna ska han sedan använt för att utpressa flickorna att fortsätta att våldföra sig på sig själva under fler tillfällen. Många av dem som ska ha utsatts för övergreppen ska ha känt skuld och skam och därför inte vågat berätta för någon vuxen om de påstådda händelserna.

– Ofta ser sig inte den som utsatts, sig själv som ett brottsoffer. Många skäms för mycket för att våga prata om det och försöker att hantera det själva istället. Det är viktigt att barn som utsatts för övergrepp på nätet förstår att det aldrig är deras fel, de är alltid offer, säger Björn Sellström i ett pressmeddelande.

Den misstänkte 28-åringen jobbar med IT och vet hur man döljer sin identitet på nätet. Han nekar till anklagelserna och menar att någon fjärrstyrt hans dator. Detta har också gjort att utredningen är komplex och har tagit lång tid.

– Det kan räcka med ett nickname, en e-postadress eller ett IP-nummer för att vi ska kunna hitta en gärningsman. Och i fallet med denne man så har vi tittat på finansiella transaktioner, e-postadresser och IP-nummer för att utesluta att någon annan ska ha fjärrstyrt den misstänktes dator, säger Björn Sellström i samma pressmeddelande.

Utredningen inleddes förra hösten när Polisen ansåg sig kunna länka fem brottsoffer till samma man. När Polisen gjorde en husrannsakan hos mannen beslagtogs en dator som innehöll information som ledde till identifiering av ett flertal flickor. Ännu fler hörde av sig efter att Polisen gått ut med fyra nicknames eller alias som mannen ska ha använt för att komma i kontakt med flickor.

Eftersom det rör sig om ett så stort antal målsägande förväntas rättegångsförhandlingarna, som startar den 16 oktober, sträcka sig över sex månader. För att hjälpa de målsägande genom den långa rättsprocessen har alla tilldelats ett så kallat målsägandebiträde som är med som stöd under rättegången.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Om du har misstankar om att ditt barn har utsatts för ett sexuellt övergrepp är det en god idé att vända sig till polisen och diskutera hur du bör agera, vilket du gör på 11414.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*