Lurade till sig miljonbelopp från bankkonton via datorvirus

En 30-årig man i Malmö döms till tre års fängelse för att ha lurat till sig totalt nio miljoner kronor via en trojan.

På måndagen meddelande Malmö tingsrätt dom i ett mål rörande omfattande bankbedrägerier. Huvudmannen, en 30-årig man bosatt i Malmöområdet, döms för tretton fall av grovt bedrägeri.

Brottsplanen har gått ut på att gärningsmannen med hjälp av en skadlig applikation, en trojan, olovligen har tagit kommandot över andra personers och företags datorer. Mannen har därefter sett till att pengar överförts från dessa personers och företags bankkonton till konton tillhöriga så kallade målvakter.

I mer eller mindre direkt anslutning till överföringarna har beloppen tagits ut från respektive målvakts konto. Mindre belopp har tagits ut i bankomater men huvudsakligen har de olovligt överförda pengarna använts för valutaköp på olika växlingskontor. Vid två tillfällen har beloppen använts till köp av exklusiva klockor.

Enligt chefsrådmannen Lennart Strinäs har brotten varit ”ytterst välplanerade” och dessutom ”av särskilt farlig art eftersom de har varit ägnade att allvarligt rubba förtroendet för banksystemet”. En försvårande omständighet är också att ”brottsplanen har innefattat ett cyniskt utnyttjande av målvakter”.

Påföljden för 30-åringen bestäms till tre års fängelse. Han ska dessutom betala skadestånd till Sparbanken Öresund med sammanlagt cirka 1,7 miljoner kronor.

Två av målvakterna, som är 21 år gamla och bosatta i Uppsala, nekar till brott. Den ena hävdar att han blivit ”hotad med pistol av storvuxna personer som såg väldigt kriminella ut” efter ett slagsmål på krogen och tvingad att låna ut sitt bankkort samt konto för att därefter ta ut pengarna som sattes in för hans räkning.

Den andra mannen hävdar att han blivit uppsökt av flera personer som anklagade honom för att ha raggat på en tjej och att han under hot förmåddes att ställa upp med sitt konto, varefter han tog ut pengar på olika växlingskontor.

Samtliga fem målvakter som är aktuella i målet döms för penninghäleri. Påföljden bestäms till villkorlig dom och de ska även betala skadestånd om cirka 200 000 kronor vardera.

Vad innebär detta i praktiken?

  • En målvakt är en person som för relativt liten ersättning tar på sig juridiskt ansvar för vad den betalande parten vill undgå. Att begå brott genom andra personer resulterar ofta i höga straff.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*