LO: ”arbetsmiljölagen måste skärpas”

Nästan varje vecka dör en person på jobbet och varje år skadas mer än 30 000 personer så illa att de tvingas stanna hemma från arbetet en dag eller mer. Det visar statistik som LO sammanställt i en ny rapport. 

Trots att dödsolyckorna på arbetsplatserna har minskat under de senaste decennierna dog nästan en individ i veckan på jobbet i Sverige år 2013, enligt LO:s statistik.

Till det kommer alla som miste livet på grund av arbetsrelaterade sjukdomar eller självmord. Sammanlagt handlar det, enligt LO, om minst 1 400 människor som varje år förlorar livet på grund av sitt arbete.

– Regeringen måste prioritera om och öka resurserna till arbetsmiljön. Lagstiftningen behöver skärpas, kunskapen om arbetsmiljöproblem måste öka och intresserade och utbildade arbetsgivare och skyddsombud måste bli fler, säger Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare och den i LO-ledningen som ansvarar för arbetsmiljöfrågor.

Medan dödsolyckorna minskar, ökar antalet anmälda arbetsolyckor och arbetssjukdomar i Sverige. LO:s rapport visar även att anställda i LO-yrken löper större risk än andra att drabbas

– LO-medlemmar är mest utsatta och drabbas hårdast av en dålig arbetsmiljö. Det kan vi inte acceptera. Alla som arbetar har rätt att jobba fram till pensionen med sin fysiska och psykiska hälsa i behåll. Så är det inte idag, säger Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Nu krävs det att regeringen, tillsammans med arbetsmarknadens parter, tar fram en tydlig nollvision och en handlingsplan för bättre arbetsmiljö.

 

Vad innebär detta i praktiken?

  • Som arbetsgivare ska du anmäla skador till Försäkringskassan. Du ska även samråda med arbetsplatsens skyddsombud om arbetsskadeanmälan. Om det inträffar en allvarlig skada ska du som arbetsgivare också snarast anmäla det till Arbetsmiljöverket. Blir den anställda sjukskriven på grund av en arbetsskada får personen sjuklön eller sjukpenning som vanligt.

 

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*