Lärare tryckte upp störande elev mot vägg – döms för misshandel även i hovrätten

En 58-årig lärare i Kronobergs län som dömts i tingsrätten för misshandel efter att bland annat ha tryckt upp en störande elev mot en vägg döms nu även i hovrätten. Påföljden lindras dock något, från 50 till 40 dagsböter.

En 58-årig lärare åtalades för misshandel. Enligt åtalet skulle läraren ha dragit undan en elevs stol så att hon ramlade på golvet, tagit tag i hennes armar och sedan tagit ett grepp om hennes hals eller ansikte samt tryckt upp henne mot en vägg eller dörr.

Upprinnelsen till händelsen var, enligt åtalet, att eleven hade uppträtt störande i klassrummet. Eleven hade inte varit korrekt klädd och inte suttit på rätt sätt. Eleven hade även använt sin mobiltelefon under lektionstid. Läraren hade därför bestämt att eleven skulle avvisas från klassrummet.

Tingsrätten konstaterade det, mot bakgrund av vittnesberättelser och de skador som funnits på elevens kropp, styrkt att läraren begått gärningarna.

Även om eleven påverkats kraftigt av händelsen bedömdes brottet som ringa då handlandet varit av mindre omfattning samt under kortvarig tid. Påföljden bestämdes till 50 dagsböter om 270 kronor. Läraren ålades även att betala skadestånd med 1 000 kronor.

Domen överklagades till hovrätten som konstaterar att vittnena inte ger något helt klart och entydigt stöd för att stolen dragits undan på det sätt som eleven beskrivit och att läraren inte ska dömas i den delen.

Hovrätten finner det dock visat att läraren begått övriga gärningar, och att de är att bedöma som ringa misshandel. Påföljden bestäms till 40 dagsböter om 270 kronor. Skadeståndet fastställs.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Lärare har ingen rätt att använda mer våld än andra civila personer, vilket också domen visar på.

 

Foto: TT

Therese Åkerlund/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*